Przejdź do głównej zawartości

Ciastka cytrynowe



Intensywnie cytrynowe wnętrze ciastka obtoczone w chrupiącej, cukrowej panierce. Są tak dobre, że w przeciągu tygodnia piekłam je dwa razy :} Polecam nie tylko miłośnikom cytrynowych wypieków.



Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 130 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru 
  • 3 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 kiśle cytrynowe ( 2x 77g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • szczypta soli
  • cukier puder 

     Cytrynę i limonkę umyć i sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Dołączyć żółtka, cukier, kiśle, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryn i limonki, sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki zagnieść. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 180*C około 15 minut.  



Komentarze

  1. Ależ Ty masz ciekawe patenty!:-) Żeby dodawać kisiel do kruchego ciasta.....nigdy się z tym nie spotkałam... A ciasteczka wyglądaja uroczo i co najważniejsze, są cytrynowe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ze mnie taki kombinator ;]
      Ciasteczka, na pewno przypadną Ci do gustu :}

      Usuń
  2. piękne serduszka, a w dodatku ten limonkowo- cytrynowy smak! koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie porwało to drugie zdjęcie :-) śliczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Muszą być pyszne! Zapraszam do zgłoszenia ich do konkursu: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/01/konkurs-urodzinowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne!:) cytryna i cukrowa posypka - bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne serduszka i przepyszne smaki ! Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladają absolutnie fantastycznie:)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok