Intensywnie cytrynowe wnętrze ciastka obtoczone w chrupiącej, cukrowej panierce. Są tak dobre, że w przeciągu tygodnia piekłam je dwa razy :} Polecam nie tylko miłośnikom cytrynowych wypieków.
Składniki:
- 250 g mąki
 - 130 g masła
 - 2 żółtka
 - 50 g cukru
 - 3 cytryny
 - 1 limonka
 - 2 opakowania kisielu cytrynowego ( 2x 77g)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - cukier puder
 
Cytrynę i limonkę umyć i sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Dodać żółtka, cukier, kisiel, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryn i limonki, sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki zagnieść. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w 180*C około 15 minut.


Ależ Ty masz ciekawe patenty!:-) Żeby dodawać kisiel do kruchego ciasta.....nigdy się z tym nie spotkałam... A ciasteczka wyglądaja uroczo i co najważniejsze, są cytrynowe!!!
OdpowiedzUsuńBo ze mnie taki kombinator ;]
UsuńCiasteczka, na pewno przypadną Ci do gustu :}
piękne serduszka, a w dodatku ten limonkowo- cytrynowy smak! koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńPolecam są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńA mnie porwało to drugie zdjęcie :-) śliczne
OdpowiedzUsuńMniam! Muszą być pyszne! Zapraszam do zgłoszenia ich do konkursu: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/01/konkurs-urodzinowy.html
OdpowiedzUsuńcudowne!:) cytryna i cukrowa posypka - bomba:)
OdpowiedzUsuńSliczne serduszka i przepyszne smaki ! Wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygladają absolutnie fantastycznie:)!
OdpowiedzUsuń