Przejdź do głównej zawartości

Brownie a`la tiramisu




       Czekolada, serek mascarpone, śmietana, kawa, amaretto, ciasteczka amaretti - te wszystkie składniki sprawiają, że Brownie robi się genialnie pyszne. Wyjątkowo polecam!


Składniki:

Ciasto:
  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 10 sztuk ciasteczek amaretti
  • kakao do oprószenia  
Foremka 22x26 cm

        Do miski wkładamy połamaną czekoladę dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
        Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
      Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.








Komentarze

  1. Ale rewelacja! Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego jeszcze nie widziałam :) ale ten kawowo-czekoladowy smak bardzo mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja! podoba mi się, łatwosc w jedzeniu i podaniu :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być wspaniałe. Amaretti, mascarpone... Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny mix brownie i tiramisu :) Zdecydowanie wciągnęłabym kawałek. Oj nie, chyba nie skończyłoby się na jednym kawałku ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny mix brownie i tiramisu :) Zdecydowanie wciągnęłabym kawałek. Oj
    nie, chyba nie skończyłoby się na jednym kawałku ;)
    Pozdrawiam :)
    p.s. mam problem z komentarzami na Twoim blogu. Z mojego konta w ogóle nie chcą się publikować :(

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł i do tego wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To takie pyszne 2 in 1. Brownie i tiramisu jednocześnie. Obydwa przysmaki lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcie główne jest absolutnie fantastyczne. Czuć klimat leniwego popołudnia, zapach mocnej kawy przełamywany słodyczą ciasta, i ta filiżanka... Dla mnie bomba :-) Skąd masz na to wszystko czas? Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszne :) Wygląda obłędnie - bardzo ładne zdjęcia ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaszalałaś:) Zdjęcia bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. piękne zdjęcia! a samo ciacho - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zabiło mnie i ciasto, bo rewelacyjne, i zdjęcia, bo cudowne...takie klimatyczne.
    Także czuję się zabita podwójnie, może w ramach reanimacji upiekę brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne pyszności. Brownie zaiste zapowiada się genialnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Tym brownie wodzisz mnie na pokuszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie przyszłości, a jak pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj jakbym teraz do kawki takie ciacho pochłonęła... Smaka mi narobiłaś że hoho

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne....a zdjęcia fantastyczne:)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe ciacho.
    Przy takiej pogodzie mam chęć właśnie na takie ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis, zdjęcia tez cudne, niebawem wypróbuję. Tylko jedno ALE... Kakao to słowo, którego nie odmieniamy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wypróbowane - pychota! wszyscy w pracy się zachwycali (przyniosłam z okazji moich urodzin;)) mokry ale miękki brownie, do tego nie za słodki lekki kawowy krem :) nic dodać nic ująć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszego z okazji urodzin :D Dziękuje za miły komentarz, cieszę się że jest ktoś kto korzysta z moich przepisów to mnie uskrzydla i daje kopa do działania :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz