Przejdź do głównej zawartości

Zakręcona pizza



 Kto zamawiał pizzę ?

Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 20-25 minut

Składniki:

Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g drożdży 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
Nadzienie:
  • sos pomidorowy
  • ser mozzarella
  • ser parmezan 
  • dodatki, te które lubimy np: pieczarki, szparagi, brokuł, szynka, gotowany albo podsmażony kurczak, cebula, papryka, salami itp.

   Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylie, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C.
Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym parmezan. Pieczemy 20-25 minut




Komentarze

  1. bardzo lubię robić ciasta drożdżowe, ciekawy pomysł no i śliczny fartuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł :) łatwo podać, łatwo zjeść :) I ten ciągnący się ser, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. o rety, coś wspaniałego!
    genialna :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Bardzo oryginalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł;) Kiedyś też tak spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak gigantyczny precel z cudownym nadzieniem :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny pomysł! :) dla mnie wygląda jeszcze bardziej apetycznie niż tradycyjna :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny fartuszek :)

    I kapitalny pomysł na podanie pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł, ja ostatnio strasznie się nakręciłam na rożki pizzowe, ale nie wiem czy uda je się zrobić domowym sposobem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nowe oblicze dobrze znanej i lubianej pizzy. Taki nadziany wieniec wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super podana, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł :) Zastanawia mnie tylko czy w środku ciasto się upiecze? Nie będzie surowe i namoknięte od dodatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli boisz się, że ciasto się nie upiecze nastaw piekarnik na 220*C i piecz 40 minut. Ciasto trochę namoknie od składników chyba, że użyjesz " suchych" np: szynka, salami od pieczarek i pomidorów ciasto na pewno namoknie.
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń
  13. Wow, ale fajna pizza :-) Lubimy znane potrawy podane w całkiem inny, zaskakujący sposób.

    OdpowiedzUsuń
  14. poproszę! :) fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis fantastyczny, oryginalny! zrobiłabym bez wahania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi sie taka wersja, super.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda i pomysł rewelacyjny ! Na pewno się skuszę i zrobię ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki fajny pomysł na pizzę! Zakręcony ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł, a wygląda tak, że robię się od razu głodna... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wow! zobaczyłam i mam problem z moją szczęką, opadła!! Pyszna ta pizza...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz