Kto zamawiał pizzę ?
Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 20-25 minut
Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 250-300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sos pomidorowy
- ser mozzarella
- ser parmezan
- dodatki, te które lubimy np: pieczarki, szparagi, brokuł, szynka, gotowany albo podsmażony kurczak, cebula, papryka, salami itp.
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylie, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C.
Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym parmezan. Pieczemy 20-25 minut
bardzo lubię robić ciasta drożdżowe, ciekawy pomysł no i śliczny fartuszek :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł :) łatwo podać, łatwo zjeść :) I ten ciągnący się ser, mmm...
OdpowiedzUsuńo rety, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńgenialna :]
Wygląda świetnie! Bardzo oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł;) Kiedyś też tak spróbuję;)
OdpowiedzUsuńJak gigantyczny precel z cudownym nadzieniem :):)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł! :) dla mnie wygląda jeszcze bardziej apetycznie niż tradycyjna :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńCudowny fartuszek :)
OdpowiedzUsuńI kapitalny pomysł na podanie pizzy :)
świetny pomysł, ja ostatnio strasznie się nakręciłam na rożki pizzowe, ale nie wiem czy uda je się zrobić domowym sposobem.
OdpowiedzUsuńNowe oblicze dobrze znanej i lubianej pizzy. Taki nadziany wieniec wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSuper podana, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Zastanawia mnie tylko czy w środku ciasto się upiecze? Nie będzie surowe i namoknięte od dodatków?
OdpowiedzUsuńJeśli boisz się, że ciasto się nie upiecze nastaw piekarnik na 220*C i piecz 40 minut. Ciasto trochę namoknie od składników chyba, że użyjesz " suchych" np: szynka, salami od pieczarek i pomidorów ciasto na pewno namoknie.
UsuńPozdrawiam
Ola
Świetna!
OdpowiedzUsuńwyglada bosko!!
OdpowiedzUsuńWow, ale fajna pizza :-) Lubimy znane potrawy podane w całkiem inny, zaskakujący sposób.
OdpowiedzUsuńpoproszę! :) fantastyczna!
OdpowiedzUsuńprzepis fantastyczny, oryginalny! zrobiłabym bez wahania:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie taka wersja, super.
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pomysł rewelacyjny ! Na pewno się skuszę i zrobię ! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na pizzę! Zakręcony ;-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, a wygląda tak, że robię się od razu głodna... :)
OdpowiedzUsuńwow! zobaczyłam i mam problem z moją szczęką, opadła!! Pyszna ta pizza...
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuń