Przejdź do głównej zawartości

Zakręcona pizza



 Kto zamawiał pizzę ?

Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 20-25 minut

Składniki:

Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g drożdży 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
Nadzienie:
  • sos pomidorowy
  • ser mozzarella
  • ser parmezan 
  • dodatki, te które lubimy np: pieczarki, szparagi, brokuł, szynka, gotowany albo podsmażony kurczak, cebula, papryka, salami itp.

   Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylie, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C.
Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym parmezan. Pieczemy 20-25 minut




Komentarze

  1. bardzo lubię robić ciasta drożdżowe, ciekawy pomysł no i śliczny fartuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł :) łatwo podać, łatwo zjeść :) I ten ciągnący się ser, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. o rety, coś wspaniałego!
    genialna :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Bardzo oryginalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł;) Kiedyś też tak spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak gigantyczny precel z cudownym nadzieniem :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny pomysł! :) dla mnie wygląda jeszcze bardziej apetycznie niż tradycyjna :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny fartuszek :)

    I kapitalny pomysł na podanie pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł, ja ostatnio strasznie się nakręciłam na rożki pizzowe, ale nie wiem czy uda je się zrobić domowym sposobem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nowe oblicze dobrze znanej i lubianej pizzy. Taki nadziany wieniec wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super podana, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł :) Zastanawia mnie tylko czy w środku ciasto się upiecze? Nie będzie surowe i namoknięte od dodatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli boisz się, że ciasto się nie upiecze nastaw piekarnik na 220*C i piecz 40 minut. Ciasto trochę namoknie od składników chyba, że użyjesz " suchych" np: szynka, salami od pieczarek i pomidorów ciasto na pewno namoknie.
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń
  13. Wow, ale fajna pizza :-) Lubimy znane potrawy podane w całkiem inny, zaskakujący sposób.

    OdpowiedzUsuń
  14. poproszę! :) fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis fantastyczny, oryginalny! zrobiłabym bez wahania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi sie taka wersja, super.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda i pomysł rewelacyjny ! Na pewno się skuszę i zrobię ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki fajny pomysł na pizzę! Zakręcony ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł, a wygląda tak, że robię się od razu głodna... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wow! zobaczyłam i mam problem z moją szczęką, opadła!! Pyszna ta pizza...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok