Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży + łyżka cukru
- 1 szklanka śmietany 18% (kwaśnej)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- skórka z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru
Nadzienie makowe:
- 200 g maku
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 czubata łyżeczka kartoflanki
- 20 g rodzynków
- 20 g dowolnych orzechów
- kilka kropel olejku migdałowego
Nadzienie marcepanowe:
- 200 g marcepanu
- 5 łyżek konfitury morelowej
- 30 g migdałów bez skórki
Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.
- jak szybko obrać migdały? Wystarczy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odcedzić i skórka powinna bez problemu zejść. Potem trzeba zawinąć w ręcznik papierowy albo włożyć na chwilę do piekarnika.
To smaki mojego męża. Fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bosko i w dodatku łączy moje ulubione świąteczne smaki. :-)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam marcepanu! Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńMnie zachęciłaś i to jak :-D
OdpowiedzUsuńNo widzisz, a mój mąż zażyczył sobie na święta makowca :)
OdpowiedzUsuńWow, piękna... i jakie zestawienie smaków! :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie...:)!
OdpowiedzUsuń