Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione cynamonem.
Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- słoiczek dżemu malinowego
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki cukru wymieszać z łyżeczka cynamonu
- łyżeczka masła
- pergamin
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem malinowy, posypać pokruszonymi orzechami, rodzynkami i częścią cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.
Cudne ślimaczki! Maliny, orzechy,rodzynki i cynamon...Smakować muszą pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam, faktycznie nadzienie wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka do kawy!
OdpowiedzUsuńPorywaj :] są naprawdę bardzo smaczne.
Usuńkruche ciacha z owocowo-orzechowym wkładem - UWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :-D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :]
UsuńJa też chcę takie :-) czy ja dobrze widzę, że napadły na nie jakieś pszczółki?
OdpowiedzUsuńPszczółki pomocnice :}
Usuńpszczółki już się poczęstowały :)
OdpowiedzUsuńpszczółki już się poczęstowały :)
OdpowiedzUsuń:]
UsuńNie znoszę ślimaków, ale takim ślimaczkiem nie pogardzę, oj nie! :)
OdpowiedzUsuńhe,he :]
Usuń