Delikatny drobiowy kotlecik zapieczony w pysznym śmietankowo-serowym sosie. Delicja!
Przygotowanie: 25 minut | Pieczenie: 35 minut
Składniki:
Klopsy:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 150 g sera np. gouda, parmezan,ementaler, pleśniowy, albo mix serów
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.
Skosztowałabym chętnie takiego lekkiego klopsika :)!
OdpowiedzUsuńPyszny klops;) Jaka fajna solniczka i pieprzniczka!
OdpowiedzUsuńWow, delicja i jak pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńdelikatne mięso w wyrafinowany w smaku sos - niezłe ! :)
OdpowiedzUsuń