Tylko podchmielone bo do ich przygotowania potrzebowałam 200 ml piwa. Resztę możemy wypić w trakcie sporządzania tego specjału ;] Udka są mięciutkie, delikatne, soczyste, mięso odchodzi od kości i co najważniejsze nie jest suche. Mięsko mogą jeść dzieci w trakcie pieczenia całe piwo wyparuje i zostanie delikatny posmak goryczki, który wspaniale komponuje się z resztą przypraw. Moje udka podałam z pieczonymi ziemniakami. Na jednej blaszce piekły się podudzia, na drugiej ziemniaki a ja miałam godzinę dla siebie. Polecam!
Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 15 godzin | Pieczenie: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 200 ml piwa
- 100 g przecieru pomidorowego
- 200 g śmietany
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g fety
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- płaska łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- folia aluminiowa
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy, piwo i śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Girki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zalewą, wymieszać, i odstawić w chłodne miejsce na 15 godzin.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Podudzia wyjąć z zalewy przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i przykryć pieczarkami. Polać 4-5 łyżkami zalewy i posypać rozkruszoną fetą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 minut.
Tak przyrządzone kurze podudka:-) muszą być smakowite bardzo. Ciekawy zestaw przypraw i dodatków. Przepis z pewnością do wykorzystania w najbliższej przyszłości. :-)
OdpowiedzUsuń