Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki z parmezanem



Właśnie doszłam do wniosku, że uwielbiam piec chleby, bułki, chałki. Ten unoszący się po domu zapach sprawia, że w domu robi się milej, cieplej, przytulniej. Myślę wtedy o mojej babci, która wypiekała wielkie bochny jeszcze w starym piecu opalanym drzewem. To było coś. 
A ja mam dzisiaj dla Was małe drożdżowe bułeczki z dodatkiem parmezanu.


 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • łyżeczka soli
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • majonez
  • parmezan 
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej albo innej przyprawy

   Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek,  rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z przyprawą. Z ciasta formujemy bułeczki, wierz smarujemy majonezem i posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 200*C do momentu, aż bułeczki zrobią się złociste około 30-40 minut.

 Sugestie:
- Zamiast małych bułeczek, możemy zrobić większe. Będą pyszne po obłożeniu.
- Możemy wymieszać kilka rodzai serów.
- Równie smaczne będą po wymieszaniu mąki białej z pełnoziarnistą.



Komentarze

  1. Jakież pyszne maleństwa:) Porywam kilka! Również uwielbiam piec domowe pieczywo, choć jeszcze 3 lata temu nie uwierzyłabym, że kiedykolwiek coś upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki znakomite i tak przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze te bułeczki, a smak mogę sobie tylko wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne takie malutkie, a smakują pewnie pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bułeczki przydałyby się do mojego jutrzejszego obiadu :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. przez Ciebie muszę jeszcze raz pójść na zakupy - NIE MAM DROŻDŻY W DOMU ! :):)
    fantastyczne te buły :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz