Przejdź do głównej zawartości

Piernik przekładany


   Zbliżają się święta czas najwyższy zastanowić się co upiec, sporządzić listę zakupów i z wyprzedzeniem przygotować plan przygotowań świątecznych. Ja zawszę wszystko robię na ostatnią chwilę w tym roku postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień idzie piernik, który można upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem a dzień przed świętami wystarczy tylko przełożyć kremem.
    "Piernik przekładany" sam w sobie jest dosyć suchy dopiero po przełożeniu kwaskowatym dżemem i smakowitym karmelowo-orzechowym kremem staje się cudownym i wyjątkowym wypiekiem świątecznym. Całość oblana jest czekoladą z dodatkiem likieru amaretto.

Przygotowanie: 1,5 godziny | Czas dodatkowy: studzenie | Pieczenie: około 60-70 minut

Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 140 ml płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 6 jajek 
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki mleka 
Nadzienie:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 ml masy krówkowej  
  • 150 g orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  •  1/4 szklanki mleka


     Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając wlewać miód. Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę korzenną. Do żółtek dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Masa będzie dość gęsta. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do masy i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.
Do wcześniej przygotowanego ciasta włożyć łyżkę piany i bardzo delikatnie wymieszać. Jak już masa połączy się z białkiem, włożyć pozostałą część białek i pomału wymieszać. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć mąką albo zmielonymi migdałami, wylać ciasto i piec w 180 *C do tzw. suchego patyczka około 60-70 minut.
    Orzechy drobno pokroić, wrzucić na suchą patelnie i podprażyć. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej na koniec wrzucić orzechy i wymieszać.
Wystudzone ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą przełożyć dżemem z czarnej porzeczki, drugą masą krówkową, przykryć trzecią.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać amaretto i cały czas mieszając wlewać mleko do momentu, aż czekolada będzie gładka i jednolita. Poczekać, aż masa przestygnie i trochę zgęstnieje. Polać piernik po wierzchu i po bokach. Dowolnie udekorować.








Komentarze

  1. Piernik cudo! Wygląda niebiańsko pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny piernik, aż zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie lubić świąt? typowy bożonarodzeniowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie ozdobiony piernik, w mojej ulubionej wersji z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz