Przejdź do głównej zawartości

Sernik owocowy na imieniny Leonka



Dzisiaj nasz kochany dziubasek ma imieniny i postanowiłam upiec coś specjalnego. Pyszny i delikatny sernik z owocami i galaretką. Dużo owoców, dużo białka czyli to co najlepsze dla dziecka ;] Przepis na sernik dostałam kilka lat temu od koleżanki Elwiry i od tamtego momentu oszalałam na jego punkcie. A najfajniejsze jest to, że robi się go w kilka minut i zawsze wychodzi. 
Całuski dla Leonka :]



Składniki:

Spód:
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki 
  • 80 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa:
  • 1 kg sera białego 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
Dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa
  • owoce: brzoskwinie, maliny, kiwi, truskawki, winogrona, ananas.
  • Foremka 22-24 cm

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy i nakłuć widelcem.
Wszystkie składniki masy serowej miksować na średnich obrotach około 5 minut. Wylać na spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 1,5 godziny (do momentu, aż góra ciasta zrobi się złotawa). 
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Na ostudzonym serniku ułożyć owoce i zalać stężałą galaretką.

Sugestie:
- Sparzmy wrzątkiem kiwi i ananasa bo inaczej nie zastygnie nam galaretka.
- Sernik dosyć długo stygnie dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej. 









Komentarze

  1. Sernik wygląda bosko! A Solenizant Leonek jest absolutnie przesłodki
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego co najlepsze dla Leonka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesłodki sernik:)Wszystkiego najlepszego dla małego Solenizanta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię właśnie do liebster blog ... przepraszam ,że Ci weekend psuję górą pytań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik wygląda rewelacyjnie, a te owoce... mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie owocowy :-D sernikowe wspaniałości :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojejku, ile owoców! I jeszcze na serniku:) Muszę sobie zanotować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwe owocowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olu, z wielką przyjemnością i sympatią donoszę, iż postanowiłam wyróżnić Twój blog w łańcuszkowej zabawie Liebster Blog. Po niezbędne szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. MAM DO SERNIKA WIELKĄ SŁABOŚĆ ! :) i jeszcze owocowe szaleństwo - wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
  11. Leon na pewno był zachwycony :) Wszystkiego najlepszego dla Niego! Nie wiedziałam, że wystarczy sparzyć kiwi, żeby galaretka zastygła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leosiek oszalał na widok serniczka. Dziękuje za życzenia.
      I dotyczy to też ananasa :]

      Usuń
  12. wygląda bosko! moc soczystych, kolorówych owoców w galaretce to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

  13. Olu ten Twój kolorowy sernik był na PEWNO smaczny!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudnie i przepysznie ! Wpraszam się na kawałeczek, na pewno smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny, taki kolorowy, pełen witaminek!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudnie wygląda z tą owocową koroną :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki ser?mielony w kubełku czy taki zwykły twaróg?Czy spód trzeba najpierw podpiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Co do sera to obojętnie. Może być z wiaderka i taki zwykły twaróg. Jeśli użyjesz zwykłego twarogu pamiętaj, żeby go zmielić.
      Nie trzeba spodu podpiekać.

      Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz