Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasztecików do barszczyku świątecznego proponuje wykonać rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
Są bardzo smaczne i świetnie się komponują smakowo z barszczem.
Składniki na 4 rogaliki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka rozmarynu (najlepszy będzie świeży, ale może być też suszony)
Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy dużego talerza, albo obręczy do tortownicy wyciąć jak największe koło. Podzielić na cztery równe części.
Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn chwilę podgrzać. Masłem posmarować ciasto francuskie. Każdą część ciasta zwinąć zaczynając od najszerszej strony, uformować kształt rogalika. Na wierzchu posmarować jeszcze masłem, przełożyć na natłuszczoną formę i piec w temp. 200*C do zarumienienia około 15 minut.
baardzo fajne :]
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla uszek czy krokietów.
pozdrawiam.
bardzo dobry pomysł, zwłaszcza dla zabieganych :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńbo czasem trzeba sobie życie uprościć , ułatwić - tak by mieć czas się nim cieszyć :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na przegryzkę do barszczyku :)