Nie, nie, nie myślcie sobie, że to byle jaki tost. To jest pyszny tost, a dla czego? Środek wypełniony jest czekoladą mleczną i kokosową, a na zewnątrz pyszna cynamonowo-cukrowa panierka.
Palce lizać :]
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
- chleb tostowy
- 3-4 kostki czekolady mlecznej i kokosowej
- jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- ekstrakt waniliowy
- cukier + cynamon
- okrągła foremka
Za pomocą okrągłej foremki wyciąć w chlebie koła. Czekoladę drobno pokroić i wymieszać. Jajko delikatnie podbić, dodać mleko, mąkę, ekstrakt wszystko razem połączyć. Na chleb położyć pokruszoną czekoladę, przykryć drugą połówką, obtoczyć w jajku i usmażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące panierować w cukrze cynamonowym i wcinać na gorąco :]
-Pamiętajmy o tym żeby tłuszcz był gorący. Jeśli będzie zimny chleb zacznie chłonąc tłuszcz i zamiast pysznego, chrupiącego tosta będziemy mieli wilgotną breje.
-Zamiast dwóch rodzai czekolady możemy wykorzystać kinderki albo jajko niespodziankę.
Tosty wyglądają niesamowicie efektownie. Nie domyśliłabym się, że to przekąska z pieczywa tostowego. Obstawiałabym raczej jakieś smakowite racuchy :-).
OdpowiedzUsuńTakie tosty to ja rozumiem... Muszą być obłędne :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńwypełniony dobrocią!
OdpowiedzUsuńZgadzam się przepyszny, przepis porywam !
OdpowiedzUsuńWitam :) Nominowałam Twojego bloga do wyróznienia w LIEBSTER BLOG - więcej szczegółów na moim blogu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za nominacje :}
UsuńPozdrawiam.
To najbardziej niesamowite tosty jakie w życiu widziałam ! Mój mały brat był by zachwycony !
OdpowiedzUsuń