Kruche ciasto, wilgotny środek, jabłka, cynamon, czekolada i śmietana - czego chcieć więcej ?
Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 45 minut | Pieczenie 45-50 minut
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 230 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- sok z cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Jajka podbić, dodać śmietanę, cynamon, cukier, czekoladę wszystko wymieszać. 3/4 części ciasta rozwałkować i wylepić foremkę 24 cm. Wyłożyć jabłka i polać polewą śmietanowo-jajeczną. Z pozostałej części ciasta utworzyć kratkę. Piec 45-50 minut w temp 180*C.
Smakowite połączenie składników. Tarta pycha!
OdpowiedzUsuńŚliczna!
OdpowiedzUsuńA czekolada to teraz idealnie dla mnie.
Bardzo podnosi na duchu,kiedy wkoło mgła...
Apetyczna! Idealna na weekend;)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki, które lubię muszą dać mix bardzo smaczny:-) Pozdrawiam serdecznie:-))
OdpowiedzUsuńJakie to ciekawe, że każdy ma swój sposób na spód od tarty... Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPodbić jabłka ? To znaczy co ?
OdpowiedzUsuńJajka nie jabłka :] Wrzucasz do miski jajka i przy pomocy powiedzmy widelca łączysz żółtko z białkiem. Nie ubijasz.
UsuńPozdrawiam.
wow wygląda wyśmienicie! i kratka jaka równiutka :)
OdpowiedzUsuńNie mam doświadczeń z takim kremem...
OdpowiedzUsuńCzy taką masę mogę próbować robić z innymi owocami ? / pomyślałam o malinach...już za malinowym sezonem tęsknić zaczynam :)/
Bajeczna tarta :)
OdpowiedzUsuń