Przejdź do głównej zawartości

Czeko tarta



Kruche ciasto, wilgotny środek, jabłka, cynamon, czekolada i śmietana - czego chcieć więcej ?


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 45 minut | Pieczenie 45-50 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 3 jabłka
  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 120 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka 
  • sok z cytryny 

    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Jajka podbić, dodać śmietanę, cynamon, cukier, czekoladę wszystko wymieszać. 3/4 części ciasta rozwałkować i wylepić foremkę 24 cm. Wyłożyć jabłka i polać polewą śmietanowo-jajeczną. Z pozostałej części ciasta utworzyć kratkę. Piec 45-50 minut w temp 180*C.





Komentarze

  1. Smakowite połączenie składników. Tarta pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna!
    A czekolada to teraz idealnie dla mnie.
    Bardzo podnosi na duchu,kiedy wkoło mgła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna! Idealna na weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki, które lubię muszą dać mix bardzo smaczny:-) Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to ciekawe, że każdy ma swój sposób na spód od tarty... Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podbić jabłka ? To znaczy co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka nie jabłka :] Wrzucasz do miski jajka i przy pomocy powiedzmy widelca łączysz żółtko z białkiem. Nie ubijasz.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. wow wygląda wyśmienicie! i kratka jaka równiutka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam doświadczeń z takim kremem...
    Czy taką masę mogę próbować robić z innymi owocami ? / pomyślałam o malinach...już za malinowym sezonem tęsknić zaczynam :)/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz