Przejdź do głównej zawartości

Serowa Stefka




         Czekoladowe herbatniki przełożone przepyszną masą śmietankową :D 



Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 12 godzin


Składniki:

  • 7 opakowań ( każdy po 80 g) herbatników w polewie czekoladowej 
  • 600 g sera śmietankowego
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady + 2 łyżki mleka

     Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Obie masy połączyć. Żelatynę rozpuścić, po ostudzeniu dodać do masy.
Paczkę herbatników rozłożyć, przykryć warstwą kremu, potem znowu warstwa herbatników i tak po kolei, aż  do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy śmietankowej. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Stefkę polać polewą i przenieść w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Smacznego :]  




Komentarze

  1. o boska. takiego ciacha szukalam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudo!
    meega.. wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rozkoszne ciasto,świetny sposób na słodkie co nieco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stefania wygląda zjawiskowo! Fantastycznie wyszła na zdjęciach. Mniam, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda, szczególnie w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po wyglądzie sądząc musi być przepyszna! :) I do tego całkiem szybka, idealna gdy nie chce się stać przez długie godziny w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam na nią ochotę :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam z innego przepisu i mi nie wyszła, mam afront do tego ciasta ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna jak nie wiem co!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis a coś pięknego z niego wychodzi. Super na świąteczny stół. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosta, a jaka ładna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. WoW! Wspaniała! Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda mega smacznie, ale te 12 godzin czekania... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znakomita ! Pięknie wygląda i bardzo pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola Stefka przepyszna..chcę jeszcze....:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mogę wiedzieć jakiego konkretnie użyłaś serka?:)Czy mogę dać twarogowy jak na sernik czy ma być jakiś inny. Z góry dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam ser president. Jak użyjesz ser w kostce taki twarogowy w masie będą wyczuwalne drobinki sera i nie będzie idealnie gładka. Wybór należy do ciebie. Każdy biały ser będzie dobry.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dzięki :) Dziś biorę się za twój sernik bananowy a do tego przepisu wrócę w długi weekend :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz