Przejdź do głównej zawartości

Pieczona owsianka




         Nie ma to jak zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego :]


Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 1 szklanka mrożonych malin (może być więcej ;)
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 banan 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

         Przygotować dwa naczynia. Do jednego wlać mleko, masło i dodać jajko, porządnie wymieszać.
Do drugiego naczynia wsypać płatki, orzechy, maliny, czekoladę, cukier, cynamon, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę natłuścić, wsypać suche składniki, ułożyć plasterki banana i zalać mieszanką mleczną. Tak żeby wszystkie składniki namokły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 minut.   
Owsiankę, możemy przechowywać w lodówce do trzech dni.




Komentarze

  1. Choć miłośniczką owsianki nie jestem, to muszę stwierdzić, że wygląda smakowicie..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No przyznaję, że wygląda wspaniale :) Jak pyszne ciasto... A jest to wciąż obłędnie zdrowa owsianka. To lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka raz podchodziłam do pieczonej owsianki i wygrywało jajo w koszulce. Muszę ją w końcu zrobic. Skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jestem fanką owsianki, a to danie mnie porywa ! Bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam owsianki. Ale ten pomysł będzie wręcz doskonały na sobotnie lub niedzielne śniadanie, kiedy mam trochę czasu... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz