Przejdź do głównej zawartości

Sernik z makiem i wiśniami (seromak)




       Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Typowa klasyka, czyli sernik z makiem. Tym razem postanowiłam coś niecoś zmienić i dodałam wiśnie. Ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.



Składniki:


Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Masa makowa:
  • 300 g maku 
  • 3 białka + szczypta soli
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g roztopionego masła 
  • łyżka maki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • ew. bakalie 

Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • duży słoik wiśni ( około 0,5 kg)
  • polewa

       Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę.
       Mak, miód, cukier, mąkę, masło, proszek, olejek, kakao chwilę ucieramy. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do masy makowej, dodać bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 180*C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy osączone wiśnie.
       Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na wiśnie. Pieczemy około godzinny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Dekorujemy polewą.Polewa:
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszając czekoladę wlewamy mleko około 1/4 szklanki mleka.




Komentarze

  1. sernik z makiem ! kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiam się nad upieczeniem takiego sero-makowca na święta, twoje zdjęcia są bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Ma ochotę na kawałek...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju, jak ja już chce święta. Sernik, makowce...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. Zdjęcia bardzo ładne.
    opencooking.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam - trochę się boję sernika z makowcem połączyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia to jest naprawdę pyszne ciasto :}
      Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz