Zapiekanka jest niepozorna, niby nic ser feta zawinięty w plasterki cukinii, ale wystarczy raz spróbować i się przekonać jaka jest dobra.
Składniki:
- 5 sztuk małych cukinii
- 200 g sera feta ( tylko nie ser "typu Feta"!)
- 3 jajka
- 30 g sera pecorino albo parmezan
- 1 czubata łyżka mąki
- 40 ml mleka
- sól i pieprz
Cukinie myjemy, obcinamy końce i przy pomocy obierka do warzyw kroimy na cienkie paseczki. Ser kroimy na niewielkie prostokąty. Ja, przekroiłam wzdłuż na pół powstały dwa plastry sera, które przedzieliłam znowu na pół i następnie podzieliłam na prostokąty. Na plasterek cukinii kładziemy kawałek sera zwijamy, zawijamy w kolejny plasterek i kolejny. Czyli jeden kawałek sera zawijamy w trzy plasterki cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należny delikatnie natłuścić.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180*C. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mąkę i dosyć sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z piekarnika, polewamy masą jajeczną i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Bardzo mi się podoba. Chyba tez fajnie by się sprawdziła, na przyjęcie, jako finger food.
OdpowiedzUsuńTak pysznie wyglądające danie nie może być niepozorne. Wygląda super!
OdpowiedzUsuńJa też absolutnie nie nazwałabym jej niepozorną - wygląda szalenie efektownie, a składniki są super smaczne.
OdpowiedzUsuńSlicznie to wyglada!
OdpowiedzUsuńto zestawienie dla mnie:) wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńPiekna. A cukinia to pod kazda postacia jest pyszna!
OdpowiedzUsuńWspańiale wyglądają :) piękne! :)
OdpowiedzUsuńnajprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:) I smaczny:D
OdpowiedzUsuńjak żesz to efektownie i niesamowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCuudo!
cudowne :) muszę, no muszę to szybko zrobić i zjeść :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
UsuńGenialne! Cudnie wyglądają te ruloniki. Podkradnę pomysł już niebawem:-)
OdpowiedzUsuńMooje smaki, mam cukinię tylko fetę dokupić!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i jak efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, w smaku musi być równie dobre :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda. juz wciagam na listę do wypróbowania. Dodaje do obserwowanych będę zaglądać do Ciebie częściej :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :D
Usuńrzeczywiście wygląda niepozornie, ale wiem jak dobre jest połączenie cukinii z fetą, więc wyobrażam sobie jak musi smakować ta zapiekanka :D
OdpowiedzUsuńFeta robi różnicę :) takiej wersji z cukinią jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne przekąski, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki uwielbiam:)!
OdpowiedzUsuń