10.07.2013

Zapiekanka z cukinią i fetą






    Zapiekanka jest niepozorna, niby nic ser feta zawinięty w plasterki cukinii, ale wystarczy raz spróbować i się przekonać jaka jest dobra.



Składniki:

  • 5 sztuk małych cukinii
  • 200 g sera feta ( tylko nie ser "typu Feta"!)
  • 3 jajka 
  • 30 g sera pecorino albo parmezan 
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • 40 ml mleka
  • sól i pieprz 


      Cukinie myjemy, obcinamy końce i przy pomocy obierka do warzyw kroimy na cienkie paseczki. Ser kroimy na niewielkie prostokąty. Ja, przekroiłam wzdłuż na pół powstały dwa plastry sera, które przedzieliłam znowu na pół i następnie podzieliłam na prostokąty. Na plasterek cukinii  kładziemy kawałek sera zwijamy, zawijamy w kolejny plasterek i kolejny. Czyli jeden kawałek sera zawijamy w trzy plasterki cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należny delikatnie natłuścić.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180*C. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mąkę i dosyć sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z piekarnika, polewamy masą jajeczną i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.








22 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba. Chyba tez fajnie by się sprawdziła, na przyjęcie, jako finger food.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pysznie wyglądające danie nie może być niepozorne. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też absolutnie nie nazwałabym jej niepozorną - wygląda szalenie efektownie, a składniki są super smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. to zestawienie dla mnie:) wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekna. A cukinia to pod kazda postacia jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspańiale wyglądają :) piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł:) I smaczny:D

    OdpowiedzUsuń
  9. jak żesz to efektownie i niesamowicie wygląda! :)
    Cuudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowne :) muszę, no muszę to szybko zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne! Cudnie wyglądają te ruloniki. Podkradnę pomysł już niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mooje smaki, mam cukinię tylko fetę dokupić!

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł i jak efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie, w smaku musi być równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepysznie wygląda. juz wciagam na listę do wypróbowania. Dodaje do obserwowanych będę zaglądać do Ciebie częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rzeczywiście wygląda niepozornie, ale wiem jak dobre jest połączenie cukinii z fetą, więc wyobrażam sobie jak musi smakować ta zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Feta robi różnicę :) takiej wersji z cukinią jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczne przekąski, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...