Przejdź do głównej zawartości

Koktajl jagodowo-agrestowy





     Jeden z lepszych koktajli jakie piłam! Słodki smak jagód fantastycznie współgra z kwaskowatym agrestem. I jak dla mnie nie ma potrzeby dosładzania no ale jak ktoś się uprze może dodać odrobinę cukru trzcinowego. 
Kefir możemy zastąpić mleczkiem kokosowym. 






Komentarze

  1. Zaintrygowałas mnie tym połączeniem - sama chyba bym na nie wpadła... Jagody i agrest...no no no...

    OdpowiedzUsuń
  2. mam czerwony agrest! Zaraz idę robić, wygląda na meega gęsty-taki jak lubię, mniaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne połączenie i kolor śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota!:) a połączenie musiało być boskie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i piękny kolor, doskonały na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny kolorek :) ciekawe połączenie agrestu z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. za to kocham seozny owocowe. za koktajle! pyszne, pełne owoców.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie koktajle rządzą teraz u mnie na śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pora zakupić ponownie pakę jagód i zrobić koktajl:D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam koktajle owocowe :D

    OdpowiedzUsuń
  11. takim sie chłodzić: sama przyjemnosć

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow - połączenie idealne, też bym nie dosładzała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu, bardzo mnie pozytywnie zaskoczyłaś. Spodziewałam się kolejnego wrzuć, zalej, dosyp i zmiksuj. A tu jednak nieco inna procedura! Myślę że gotowanie agrestu wydobywa z niego nieco słodyczy, stąd nie potrzebny cukier. Poza tym myślę, że to bardzo odświeżający model :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz