Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z makiem i wiśniami





       Sezon na czereśnie pożegnany a przywitany wiśniowy. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie wolę jeść czereśnie na surowo a wiśnie preferuje tylko w wypiekach. Mam nadzieje, że wiśnie będą długo dostępne bo trochę tych przepisów do wypróbowania jest. Dzisiaj przedstawiam Wam kruche ciasto z masą budyniowo-makową i wiśniami. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że nie musimy gotować maku a następnie go mielić więc ciasto można przygotować naprawdę szybko. Jest tylko jeden minus tego ciasta nie wliczając wchodzącego maku w zęby, ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień po upieczeniu. Masa tężeje i nabiera właściwego smaku. Mam nadzieje, że to nikogo nie zniechęci, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.



Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 300 g cukru 
  • 250 g masła 
  • 500 g maku 
  • 250 g śmietany kremówki 
  • 3 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 700 g wiśni ( umytych i wydrylowanych)
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
 

      Mąkę, 8 łyżek cukru, roztopione mało, 8 łyżek zimnej wody i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli mamy robot kuchenny to wrzucamy mak i chwile miksujemy a jeśli mamy blender musimy to zrobić na raty. Nie mielimy tylko miksujemy. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy budynie i 10 łyżek cukru. Pozostałe mleko gotujemy a następnie cały czas mieszając wlewamy budyń. Gdy będzie już gesty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę o wymiarach 23x33 (może być większa) natłuszczamy, wykładamy 2/3 ciasta ( można rozwałkować albo rozłożyć dłońmi). Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Do budyniu przekładamy mak, 3 jajka, śmietanę, pozostały cukier i mieszamy. Na spód wykładamy masę budyniową, układamy wiśnie a pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy w 180*C na złoty kolor około 50-60 minut.





Komentarze

  1. Na niektóre ciasta warto poczekać...

    ja właśnie piekę sernikobrownie - na sobotę, ten typ też tak ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z makiem, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mak, a wydaniu z wiśniami jeszcze nigdy nie jadłam - trzeba to naprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis.. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z wiśniami i czereśniami mam taki sam podział :)
    ciasta z makiem to moja wielka miłość - choć muszę przyznać, że od niedawna się z nimi tak polubiłam ;) przepis zapisany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, trudno będzie wytrzymać te 2-3 dni, OLu! :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, takie do kawy , na popołudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jem ostatnie czereśnie...
    Twoje ciasto mnie intryguje - wiśnie i mak.
    Ciekawa kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  9. miłośnik maku zgłasza się po swój przydział! <3
    Matulu, genialne ciacho ci wyszło :di ten mak bez mielenia, ahahaha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak cudne można ciasta tworzyć z wiśniami, Twoje bardzo zachwyca i przepysznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. coś idealnie dla mnie, ale...

    ...w sposobie wykonania piszesz żeby użyć śmietany, a w spisie produktów nie ma jej wymienionej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ech, nowoczesna kuchmistrzyni, a jak ktoś nie ma ani robota, ani blendera, to co?

    Dobrze, że sprzedają suchy mak mielony:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne połączenie smaków: )

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie wiśni i maku - mmmm... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. musi być pyszne takie ciacho :) z niecierpliwością czekam na kolejne propozycje :D

    OdpowiedzUsuń
  16. a gdzie dodajemy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz