Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek z grillowanego awokado





Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado 
  • sól, pieprz 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 


      Awokado przekroić na pół, wyjmujemy pestkę, ale nie obieramy ze skórki. Miąższ posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kładziemy na patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu około 3-5 minut ( tylko od strony miąższu). Wykładamy z patelni i chwilę czekamy aż ostygnie. Wyjmujemy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wlewamy oliwę. Miksujemy na papkę. Jeśli nie mamy blendera użyjmy widelca. Przekładamy do słoiczka, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Przechowujemy w lodówce. Używamy do kanapek zamiast masła.




Komentarze

  1. Ale fajny dzielony kolor :) Musi być genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadaniową pastę. Przyznam, że nie grillowałam jeszcze awokado...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Awokado lubię, więc taka pasta pewnie by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kazda pasta do chleba jest u mnie mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna alternatywa dla tłustego masła. Awokado jest bardzo zdrowe, zatem chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł:) Biegnę po awokado;)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować :) bardzo mnie ciekawi smak takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skusiłabym się na taką kanapeczkę, lubię awokado;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny sposób na nowy nieznany mi smak grillowanego awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam awokado .. a tu takie cuda można stworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, nigdy nie grillowałam awokado, ale bardzo je lubię więc i w takiej wersji na pewno by mi odpowiadało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też nigdy nie grillowałam ani nie piekłam awokado...musze koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł! i ten piękny zielony kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych droż...