Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Awokado przekroić na pół, wyjmujemy pestkę, ale nie obieramy ze skórki. Miąższ posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kładziemy na patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu około 3-5 minut ( tylko od strony miąższu). Wykładamy z patelni i chwilę czekamy aż ostygnie. Wyjmujemy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wlewamy oliwę. Miksujemy na papkę. Jeśli nie mamy blendera użyjmy widelca. Przekładamy do słoiczka, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Przechowujemy w lodówce. Używamy do kanapek zamiast masła.
Smacznie wygląda:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle fajny dzielony kolor :) Musi być genialna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadaniową pastę. Przyznam, że nie grillowałam jeszcze awokado...:-)
OdpowiedzUsuńAwokado lubię, więc taka pasta pewnie by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńKazda pasta do chleba jest u mnie mile widziana :)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla tłustego masła. Awokado jest bardzo zdrowe, zatem chyba skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:) Biegnę po awokado;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :) bardzo mnie ciekawi smak takiej pasty :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taką kanapeczkę, lubię awokado;)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna ta pasta!;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję:)!
OdpowiedzUsuńFajny sposób na nowy nieznany mi smak grillowanego awokado:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam awokado .. a tu takie cuda można stworzyć ;)
OdpowiedzUsuńPycha, nigdy nie grillowałam awokado, ale bardzo je lubię więc i w takiej wersji na pewno by mi odpowiadało :)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie grillowałam ani nie piekłam awokado...musze koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! i ten piękny zielony kolor! :)
OdpowiedzUsuń