15.07.2013

Tarta Pavlova







     Z pieczenia bułeczek jagodowo-kokosowych zostały mi białka i tak sobie pomyślałam, że najlepszym i najłatwiejszym sposobem na ich wykorzystanie będzie upieczenie bezy, a że ja lubię tarty to czemu nie tarta pavlova :D Krucha, delikatna beza nadziana serkiem mascarpone, śmietaną, wanilią i z dużą porcja owoców sezonowych. Najlepszy deser na lato!




Składniki: 

  • 3 białka temp.pokojowa
  • 200 g białego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 laska wanilii
  • dowolne owoce 


        Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do tart o wymiarach 24 cm natłuszczamy. Ubijamy białka gdy będą już w połowie ubite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna, świecąca a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i delikatnie mieszamy. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wzorze klasycznym albo okrągłym. Wyciskamy białka zaczynając od brzegu tworząc okręgi i kończąc na środku formy. Gdy cały spód będzie już pokryty pianą następnie wyciskamy niewielkie rozetki wokół formy. Chodzi o to, żeby brzeg tarty był wyższy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140*C pieczemy 80 minut. Pamiętajmy też o tym żeby w trakcie całego pieczenia ze trzy razy otworzyć piekarnik. Po to żeby wypuścić parę. Studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
      Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka i dokładamy je do masy, mieszamy. Nadzienie przekładamy do środka wcześniej przygotowanej bezy. Przyozdabiamy świeżymi owocami.


* Wiecie w jak łatwy sposób można sprawdzić czy piana na bezę jest już gotowa? Wystarczy ją przeciąć nożem. Jeśli bez problemu ją przetniemy a miejsce przecięcia się nie zejdzie piana jest już gotowa.






25 komentarzy:

  1. Nawet nie wiesz ile bym oddała za malutki kawałeczek...;-) Cudna!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i równiutko ta beza w tartownicy wyrosła. Ma taki dostojny kształt:) no i pewnie smakowała rewelacyjnie. beza tak ma;) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, a jaka napakowana owocami! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawałek tej tarty bezowej rozpromienilby mój dzisiejszy dzień :) cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Pavlovą. Jest boska, bo z moją ukochaną bezą. A ja od kilku dni na diecie, więc pozostaje mi tylko sobie pooglądać zdjęcia tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli Ty robisz Pavlovą tartę :) i to tak cudną :) to jesteś dla mnie bezkonkurencyjnie mistrzynią tart :)!!!! ale wiesz o tym prawda ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła przecudnej urody. Założę się, że nie został nawet kawałeczek. Mam rację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bym mogła to bym się rzuciła na nią od razu, ale zdrowy rozsądek zabrania :D Został mały kawałeczek do popołudniowej kawy :D

      Usuń
  8. przepięknie podane, aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ajj, ajj jest przeurocza! :) Smakuje pewnie świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Latem wszyscy pieką Pavlove! Taka ilość pysznych owoców jest dostępna, że aż szkoda nie skorzystać :) U mnie pavlova na stole gościła wczoraj :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jejku, jejku-baaajka! postarałaś się, wygląda cuuudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bosko wygląda, doskonałe wykonanie gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany, obłędnie wygląda! tylko się na nią rzucić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie to podałaś... oj narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu zrobić tą Pavlową bo wygląda pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka piękna :D daj kawałeczek, chociaż malutki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda fantastycznie! chętnie porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze mnie zachwyca to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...