Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z Twix-em





     Świetne są te ciastka! Ciężko jest im się oprzeć. Ja, zamiast robić zdjęcia to stałam i jadłam a jak zjadłam to myślałam sobie no to może jeszcze jedno ;D Ach te łakomstwo! O mały włos a nie miała bym czym się pochwalić.  Ale najlepsze są ciepłe kiedy karmel z batoników lekko się ciągnie :D  


Składniki:

  • 125 g mielonych migdałów 
  • 100 g mąki ( może być pełnoziarnista) 
  • 125 g cukru pudru 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • 30 g kakao 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 6 paluszków twix 


     Wszystkie składniki oprócz batonów mieszamy, dodajemy drobno pokrojone twixy. Odrywamy kawałki ciasta, toczymy w rękach niewielkie kulki, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy 12-15 minut w 180*C.








Komentarze

  1. Lubię takie szybkie i proste ciastka;) Wyglądają mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka z karmelem w środku, jedzone na ciepło! O, Mamo! Poruszyłaś moją wyobraźnię i łakomstwo, tak że teraz nie będę mogła się skupić na pracy.... ;-)).
    Urocze ciasteczka.
    Miłego wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wyobrażam sobie ich smak! Mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  4. haha ;P ostanio mialam taki sam pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny słoiczek na ciasteczka:) Też mam ten problem jak upiekę ciastka: zbyt szybko znikają by je uwiecznić na zdjęciu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, a ja mam dzisiaj taka chec na slodycze! Daj jedno ciacho :( Prosze pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają obłędnie :) za Twix-ami nie przepadam ale w wersji ciasteczkowej to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Woooow! Myślałam, że mam słodyczy po dziurki w nosie! Ale nie, wtedy zobaczyłam Twoje ciastka! Podziel się!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślałam, ze będą z dodatkiem batonów Twix :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, mniaaaam-rządzisz :) nie myślałam o takim wykorzystaniu tych batonów :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, uwielbiam smak tych batoników

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł:) uwielbiam wypieki ze znanymi batonikami:)
    Ps. gotowanie za głosowanie trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dziś zgodnie z przepisem i w trakcie pieczenia się rozpuściły i rozlały na całą blaszkę, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie mam pojęcia? Może batoniki były zbyt grubo pokrojone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz