18.07.2013

Placek agrestowy z migdałami






     To ciasto jest trochę inne od ciast dotychczas pieczonych. Nie ucieramy masła z cukrem tylko ubijamy śmietanę kremówkę. Więc jeśli ktoś nie lubi żmudnego ucierania to na pewno ucieszy się z tego przepisu. Szybkie, dziecinnie proste w wykonaniu do tego smaczne i chrupiące dzięki orzechom.


Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek temp.pokojowa
  • 380 g mąki (przesianej) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g migdałów pokrojone w plasterki albo słupki
  • 400-500 g najlepiej czerwonego agrestu (umytego i obranego)

       Śmietanę  ubijamy, gdy będzie podbita wsypujemy pomalutku 3/4 szklanki cukru chwile ubijamy. Śmietana nie musi być bardzo sztywna. Delikatnie mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka. I tak do wyczerpania składników. Mieszamy  tylko chwilę do połączenia się całości. Przekładamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm. Na cieście układamy agrest, posypujemy pozostałym cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut.





12 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Ja jeszcze nie piekłam niczego z agrestem w tym roku, bo mój ogródkowy wciąż jeszcze nie jest w pełni dojrzały. Czekam niecierpliwie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkiego rodzaju ciasta, ciastka ciasteczka są mile widziane! Uwielbiam :) Ostatnio poluję na agrest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały placek Olu!
    Z rozkoszą przysiadłabym się do niego.

    zapraszam do mnie na nowy adres: kuchennymidrzwiami.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nic nie jadłam z agrestem....a Twoje ciacho kusi:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. agrest i migdały? Matko, alez to musi być rozpustaaa.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne do kawki:) i do tego z agrestem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawił mnie ten dodatek bitej śmietany, a ciacho wygląda przepysznie, no i jest z agrestem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy chyba nie jadłam takiego ciasta :) a na pewno nie piekłam, może moja mama, nie wiem! nadrobić muszę koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę! Ciasto na kremówce to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy jest dodatek kremówki, naprawdę intrygujące, fajne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda, aż bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wysmienite ciasto, z chęcią się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...