Przejdź do głównej zawartości

Placek agrestowy z migdałami






     To ciasto jest trochę inne od ciast dotychczas pieczonych. Nie ucieramy masła z cukrem tylko ubijamy śmietanę kremówkę. Więc jeśli ktoś nie lubi żmudnego ucierania to na pewno ucieszy się z tego przepisu. Szybkie, dziecinnie proste w wykonaniu do tego smaczne i chrupiące dzięki orzechom.


Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek temp.pokojowa
  • 380 g mąki (przesianej) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g migdałów pokrojone w plasterki albo słupki
  • 400-500 g najlepiej czerwonego agrestu (umytego i obranego)

       Śmietanę  ubijamy, gdy będzie podbita wsypujemy pomalutku 3/4 szklanki cukru chwile ubijamy. Śmietana nie musi być bardzo sztywna. Delikatnie mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka. I tak do wyczerpania składników. Mieszamy  tylko chwilę do połączenia się całości. Przekładamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm. Na cieście układamy agrest, posypujemy pozostałym cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut.





Komentarze

  1. Fajne ciacho. Ja jeszcze nie piekłam niczego z agrestem w tym roku, bo mój ogródkowy wciąż jeszcze nie jest w pełni dojrzały. Czekam niecierpliwie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkiego rodzaju ciasta, ciastka ciasteczka są mile widziane! Uwielbiam :) Ostatnio poluję na agrest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały placek Olu!
    Z rozkoszą przysiadłabym się do niego.

    zapraszam do mnie na nowy adres: kuchennymidrzwiami.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nic nie jadłam z agrestem....a Twoje ciacho kusi:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. agrest i migdały? Matko, alez to musi być rozpustaaa.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne do kawki:) i do tego z agrestem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawił mnie ten dodatek bitej śmietany, a ciacho wygląda przepysznie, no i jest z agrestem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy chyba nie jadłam takiego ciasta :) a na pewno nie piekłam, może moja mama, nie wiem! nadrobić muszę koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę! Ciasto na kremówce to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy jest dodatek kremówki, naprawdę intrygujące, fajne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda, aż bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wysmienite ciasto, z chęcią się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz