23.07.2013

Tort czereśniowy




     Dwa czekoladowe krążki przełożone wyśmienitym kremem jajeczno-czereśniowym. Idealne pożegnanie czereśniowego sezonu. Niestety nie mam zdjęcia ciasta w przekroju, ale uwierzcie wygląda wspaniale. 


Składniki: 

Ciasto:
  • 200g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 150 g cukru 
  • 30 g kakao 
  • 2 jajka 
  • 80 ml śmietany 
  • 90 g masła ( roztopione i przestudzone) 
  • 60 ml oleju 
  • 150 ml zimnej wody 
  • duża szczypta soli 

Nadzienie:
  • 350 g czereśni (wydrylowanych)
  • 150 g cukru 
  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny

Polewa:
  • 120 ml śmietany 30% 
  • 125 g gorzkiej czekolady 
  • 1 jajko 

 Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • czereśnie do dekoracji 


       Ciasto: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce mieszamy jajka i śmietanę a w trzeciej masło, olej i wodę. Do tłuszczu wsypujemy suche składniki, następnie jaja ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy o wymiarach 24 cm , kładziemy pergamin, natłuszczamy, wlewamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut. Gdy przestygnie przecinamy na dwie równe połówki. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
       Nadzienie: Czereśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy 100g cukru i podgrzewamy na małym ogniu do chwili puszczenia soku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Studzimy.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej do chwili aż masa zgęstnieje. Studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego mleka, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje ustawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy masę żółtkową i żelatynę mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy czereśnie z syropem i delikatnie mieszamy. 
Jedną połówkę ciasta układamy na paterze, zaciskamy metalowa obręczą, wlewamy nadzienie i przykrywamy druga połówką ciasta. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.
       Polewa: Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, wlewamy śmietankę i umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą. Gdy czekolada już się rozpuści dodajemy żółtko i chwile podgrzewamy. Studzimy.
Wyjmujemy ciasto z obręczy, górę i boki polewamy częścią polewy, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nakładamy pozostałą czekoladę. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami.






14 komentarzy:

  1. wow.. zachwycający! A jak go pięknie przyozdobiłaś i tą polewę tak równiuśko rozłożyłaś! Cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny torcik z tego wyszedł! Szkoda że bez zdjęcia po przekrojeniu, ale cóż, pozostaje pole dla wyobraźni.

    OdpowiedzUsuń
  3. To nadzienie musiało być zachwycające! Zresztą, cały tort wyglada bosko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka gruba warstwa czekolady, czereśenki, kremówka...musiał smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Popatrzę i pomarzę sobie....:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, cudny ten torcik! Połączenie czereśni i czekolady jest nieziemsko pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale śliczny! Szkoda, że nie ma środka, wierzę na słowo, że wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada z czereśnią... nie można wybrać lepiej, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda z górą czereśni i efektowną, mocno błyszczącą czekoladą ! Ach pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale :) tortu czereśniowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...