Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kurczakiem i zupą cebulową





    Chyba nie muszę przedstawiać tej zapiekanki. Jest bardzo popularna i myślę że prawie wszyscy ją znają. Ja za nią przepadam za tym śmietankowo-słonawym smakiem. Mniam....



Składniki dla 2-3 osób:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 2 opakowania zupy cebulowej w proszku 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • przyprawa do kurczaka 

     Piersi z kurczaka kroimy w kostkę albo nieduże paseczki, posypujemy przyprawą do kurczaka. 
Na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy piersi, posypujemy zupą cebulową i zalewamy kremówką. Pieczemy 30 minut w 180*C. Podajemy z ryżem albo bagietką.

- Zamiast piersi możemy wykorzystać podudzia. Girki posypujemy przyprawą do kurczaka, zupa, śmietana i przykrywamy pokrywką albo pergaminem. Pieczemy 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut.






Komentarze

  1. A jednak nie wszyscy znają! Ja widzę to danko u Ciebie po raz pierwszy w życiu. Zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszne, mniam,mniam, dawno nie jadłam, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia robisz na bloga - miło było Cię poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie znam i pierwsze widzę, ale cieszę się, że poznałam, bo wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś, mi nawet smakowało, ale brat nie chciał jeść, więc nie robię. Pysznie wygląda Twoja wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda.Nie jadłam ale bym chętnie spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a dla mnie taka zapiekanka to zupełna nowość. Nigdy jej nie jadłam. Zapowiada się smacznie pod warunkiem, że zupa w proszku zostanie na półce sklepowej a na jej miejsce wskoczy prawdziwa zupa cebulowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam...była pyszna....dzięki za przypomnienie :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. To dla mnie dla mnie:) uwielbiam takie smaki:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. i ja należę do tych, którzy nie znali :) wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy czegoś takiego nie próbowałam! Ale w takim razie zapiekanka wskakuje na listę "Do wypróbowania" :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nie znałam tej zapiekanki. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja tego nie znam :)
    słowo "girki" i poczułam się jak w domu :)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz