Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczego Ricotta di Pekora i z mleka krowiego Ricotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa.
Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1,5 godziny
Składniki:
- 1kg sera ricotta
- 900g kwaśnej smietany
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g
- 1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)
Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową.
Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i masło. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.
Ser ricotta, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masę serową przekładamy na podpieczony spód.
Do naczynia żaroodpornego wstawiamy foremkę z sernikiem (foremka powinna być zanurzona w gorącej wodzie tak do 3/4 wysokości). Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w temp. 200*C.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.
Wygląda pięknie, jeszcze nigdy nie robiłam sernika z jego użyciem, a zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńSernik jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach :}
UsuńPolecam!
z tego sera sernik wychodzi wspaniały!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam =}
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńuwielbiam serniki, a ten... czuję, że moje kubki smakowe nie wytrzymają :)
OdpowiedzUsuńpyszności! podziel się trochę :)
Z chęcią bym się podzieliła ale zostało po nim tylko wspomnienie :]
UsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Ja również pozdrawiam =}
Usuń