Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z lemon curd i borówkami


 Co by tu napisać o drożdżówce.... Jest pyszna, delikatnie kwaskowata, trochę inaczej wykonana i wybornie smakuje przy kawce a jeszcze lepiej smakuje ciepła popijana mlekiem.

Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 1,5 godziny | Pieczenie około 40 minut

Składniki:


  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży
  • dwa jajka i żółtko
  • około 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • lemon curd (przepis znajdziecie post niżej)
  • około 0,5kg borówek


Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jedno jajko, żółtko, sól, oliwę, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula ( jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajcie mąki). Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy lemon curd i równomiernie rozkładamy borówki.


Ciasto zwijamy.


Ciasto przekładamy na kwadratową blaszkę. Delikatnie rozciągamy i łączymy ze sobą dwie końcówki tworząc koło.
Przykrywamy ściereczką i pozwalamy jeszcze chwilę odpocząć.
Jeszcze raz rozciągamy ciasto na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 40 minut.



Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







Komentarze

  1. swietna ta drozdzowka! ^^ nie dosc, ze napewno pyszna to jeszcze ma taki fajny, ciekawy ksztalt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytryna i borówki super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ten drożdżowy wieniec :) Ostatnio bardzo posmakował mi lemon curd ale drożdżowego z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! Na pewno będziecie zachwycone smakiem :]

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się wspaniale! i na pewno jeszcze lepiej smakuje - uwielbiam drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu,narobiłaś mi smaku:).
    Plan jest taki - Twoją drożdżowkę mam zamiar przetestować w najbliższy weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super:] Jestem ciekawa czy będzie ci smakować. Koniecznie daj znać jak wyszła :}

      Usuń
    2. No więc....zgodnie z zapowiedzią, zrobiłam tę drożdżówkę! :-) Niestety, nie wyszła taka ładna jak u Ciebie - miałam poważne kłopoty z konsystencją ciasta (podsypałam masę mąki, a i tak było zbyt luźne). W konsekwencji były potem problemy ze zwijaniem:-), ale upiekło się i w smaku wyszło naprawdę znakomite:-). Pewnie niedługo zamieszczę je u siebie. Oczywiście z zastrzeżeniem, że recepturę wypatrzyłam u Ciebie:-).

      Usuń
    3. A ile wody dodałaś, od razu wlałaś 350ml ?
      Ja wlewam wodę dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski, potem przenoszę na stolnicę i podsypuje tyle mąki aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
      Cieszę się że smakowało i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów.
      Pozdrawiam Ola :]

      Usuń
  7. Śliczny wieniec wyszedł! Jak w cukierni w której pracowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz