Jedno z moich ulubionych ciast, przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jak miałam chrapkę na coś słodkiego piekłam skubańca.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cacao
- 2 łyżki smalcu
- 5 jaj
- 1 kostka masła
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru (do białek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do białek)
- dowolne owoce
Na stolnice wsypać mąkę, dodać masło i smalec wyrobić nożem, dodać żółtka, cukier i proszek wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z części dodać kakao.
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkę wykładamy część ciasta jasnego, na to dowolne owoce, na wierzch rozkruszamy ciemne ciasto, nakładamy piane z białek a na koniec rozkruszamy trzecią jasną cześć.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C
U nas zwany pleśniakiem. Hmm...smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńśliczne ciasto apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :]
OdpowiedzUsuńmmmniam!!! u mnie też nazywa się to ciasto pleśniak, jest bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńJa też je lubię :]
UsuńPyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest pyszne. Pozdrawiam :]
Usuńuwielbiam to ciasto a z polewą czekoladową jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPolewa jest obowiązkowa ;]
UsuńSkubaniec wygląda bardzo apetycznie, super przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam :]
Usuńa ja nigdy skubańca nie jadłam... albo jadłam i nie wiedziałam że to on
OdpowiedzUsuńBędzie Ci smakować :] Polecam!
UsuńKapitalne to ciasto. Nigdy go nie robiłąm, a szkoda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :]
Usuńna jaki wymiar blaszki to ciasto
OdpowiedzUsuń36x24 cm
Usuńa jakiej wielkości proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki wystarczą
Usuń