Pyszne ciasteczka orzechowo-czekoladowe. Powstają z połączenia maślanego ciasta i kawy cappuccino.
Najdelikatniejsze zaraz po upieczeniu, później lekko twardnieją. Najlepiej smakują podane ze szklaneczką mleka :}
Składniki:
- opakowanie kawy cappuccino np. czekoladowe
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- mąka około 6,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów
- tabliczka mlecznej czekolady
Cappuccino zalać 1 szklanką gorącej wody. Masło (tem. pokojowa) rozetrzeć z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Połączyć z przestudzonym cappuccino i etapami wsypywać mąkę z proszkiem. Mąki sypiemy tyle aby powstała jednolita kula.Do ciasta dodajemy, orzechy i pokruszoną czekoladę. Dzielimy na cztery części i z każdej formujemy wałek. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu z zamrażarki kroimy na niewielkie kawałki około 0,5mm. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .
- nie pieczmy zbyt długo ciastek maksymalnie 15 minut. Długie pieczenie sprawia, że wysychają i robią się bardzo twarde.
- do masy można dodać łyżkę masła orzechowego.
Ciasteczka wyglądają tak, że można by je wszystkie pochłonąć od razu. Przepis dodaję sobie do kategorii "koniecznie wypróbować" :-)
OdpowiedzUsuńCiacha są pyszne :} polecam!
UsuńFajne. To ma być 1 saszetka cappuccino, czy jedno duże opakowanie?
OdpowiedzUsuńJedno duże opakowanie
UsuńDzięki. Upiekę sobie dzisiaj:)
UsuńDaj później znać jak wyszły.
UsuńUpiekłam! Są pyszne i mięciuteńkie. Piekłam 20 minut i nic, a nic nie stwardniały, po 12 minutach były surowe:) Będę do nich wracać w różnych wersjach. Naprawdę fajny przepis.
UsuńSuper! ciesze się że wyszły :]
UsuńCzy tej mąki ma być aż 6 szklanek?
OdpowiedzUsuńMieszając mieszankę dosypuj mąkę tak długo, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk i bez problemu uformujesz wałek. Jeśli przeraża cię ta ilość mąki zrób 1/2 porcji, albo połowę ciasteczek upiecz a resztę surowego ciasta schowaj do zamrażarki.
Usuńprzepięknie wyglądają, ale faktycznie 6 szklanek to dużo. Pamiętasz może ile wyszło Ci tych ciasteczek?
OdpowiedzUsuńOj, nie pamiętam? Ja ciasto podzieliłam na pół część upiekłam a resztę ciasta zamroziłam.
UsuńKawę można rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wtedy mąki wyjdzie mniej. Albo można zrobić połowę porcji.