Pyszny
czekoladowy spód, połączony z delikatną śmietankową masą, z dodatkiem
kwaskowatych porzeczek tworzą trio idealne.
Przygotowanie:
45minut | Czas dodatkowy: chłodzenie
Składniki:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 125 g masła
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 300 g serka śmietankowego np. Bieluch
- cukier puder
- żelatyna (opakowanie na 1 litr)
- 0,5 kg porzeczek
Żelatynę
zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i
wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do
lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas
mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać
jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem
porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Smacznego =}
bardzo mi się podoba, szczególnie dlatego, że mam cały krzaczek porzeczek do wykorzystania i chyba już wiem, gdzie trafią;)
OdpowiedzUsuńKornik, polecam! Mojej rodzince tak smakowało, że musiałam robić ciacho kilka razy :]
UsuńNapewno jest przepyszne. Ostatnio dodałam poprostu do lodów z polewą czekoladową, coż to było za połączenie.... bajka. Czerwone porzeczki takie niepozorne, a takie pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tobą:] Takie małe a takie pyszne :]
UsuńPozdrawiam
czy można dodać mrożone porzeczki?i w jakiej piec blaszce-proszę o wymiary?
OdpowiedzUsuńMusisz je wcześniej rozmrozić. Foremka 24 cm
Usuń