Tyle słońca zamknięte w tak małym słoiczku mniam :} Kto jeszcze nie próbował polecam!
Angielski krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Używany do deserów, przekładania biszkoptów, nadziewania babeczek albo jak to robi większość wielbicieli wyjadanie kremu wprost ze słoiczka :] Zamiast cytryn możemy wykorzystać limonki, pomarańcze albo grejpfruty.
Składniki:
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki, oprócz masła wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy ciągle mieszając. Pogotować około 2-3 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Jutro zapraszam na pyszną drożdżówkę z lemon curd i borówkami :]
łoł.... przed moimi oczami od razu stanęła kaloryczność ;D ale i tak musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńOla, nie przejmuj się kaloriami to jest pyszne :]
Usuńjeszcze się nie zabrałam nigdy za swój lemon curd, a ciągle mi to łazi po głowie :)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować. Jest smaczne i szybko się robi.
UsuńUwielbiam go ! Mogę jeść ze wszystkim lub wyjadać prosto ze słoiczka. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, my wiemy co dobre :]
Usuń