Bardzo prosty przepis na jogurtowy placek z ananasem. Zawsze się udaje i smakuje niebiańsko.
Do ciasta z powodzeniem można wykorzystać inne owoce sezonowe a jogurt kokosowy zastąpić naturalnym.
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie 60 minut
Składniki:
- 125g masła (rozpuszczone i ostudzone)
- 250g mąki
- 125g cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 250 ml jogurtu kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ananasy lub mix egzotyczny z puszki
Jajka i cukier waniliowy ubijamy. Wsypujemy na raty cukier. Cały czas ubijając, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt (lejemy po ściance miski, żeby ciasto nie opadło). Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180*C.
uwielbiam ciasta jogurtowe za tę delikatność i wilgoć :)
OdpowiedzUsuńdokładnie są pyszne :]
Usuń