Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce :}
Przygotowanie: 40 minut | Smażenie
Składniki:
Ciasto jak na pizze:
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10g świeżych drożdży
- letnia woda
- 125 g mozzarelli
- garść świeżej bazylii
- olej do smażenia
Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie.
Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pałaszujemy :]
Sugestie:
- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.
-Podajemy z sosem, ja polecam czosnkowy.
Fantastyczne!! Przepis na pewno do wypróbowania! pozdrawiam z sąsiedniego województwa (Gorzów Wlkp.) :)
OdpowiedzUsuńO.
Polecam! Mój małżon oszalał na ich punkcie :}
UsuńPozdrawiam Gorzów :]
muszą być genialne! i ten ser rozpuszczony... mniam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pierożki :)
OdpowiedzUsuńPierożki są świetne! Polecam :]
OdpowiedzUsuń