Uczta w słońcu! Uczta dla podniebienia! Uczta z dobrym winem! Uczta z dobrym towarzystwem! Uczta zapachu i smaku! Uczta z faszerowaną papryką. Polecam!
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- cebula czerwona
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 pierś z kurczaka
- mała cukinia
- czarne oliwki
- ser feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
- pieprz
Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.
Faszerowane fetą? Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńBtw - wspaniałe zdjęcia.
Smaki świetnie się ze sobą łączą i jest na prawdę pysznie!
UsuńDziękuje, staram się jak mogę :]
Bardzo wakacyjne, letnie danie :)
OdpowiedzUsuńTak:] Można zrezygnować z kurczaka i wykonać tylko z samych warzyw.
UsuńBardzo mi się podoba ta papryka, zapisałam sobie do zakładek i na pewno zrobię - ale bez oliwek, nie lubię ich:(
OdpowiedzUsuńSkładniki można dobierać według swoich smaków.
Usuńbardzo smakowicie nadziane
OdpowiedzUsuńI smakowicie smakuje ;}
Usuńuwielbiam faszerowane warzywa, ta grecka nuta jest świetna!
OdpowiedzUsuń