Przejdź do głównej zawartości

Sernik z galaretką dyniową




                 Jak ja lubię serniki takie kremowe i rozpływające się. Na kruchym delikatnym spodzie z galaretką dyniową pachnącą kardamonem i pomarańczami. I tak se myślę że jesień wcale nie jest taka zła :)


Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 jajko 
  • 80 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru 
Ser:
  • 5 jajek 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 125 ml oleju 
  • puszka mleka słodkiego skondensowanego (530g) 
  • 200 ml mleka 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego  
Galaretka:
  • 1 kg dyni 
  • 2 galaretki pomarańczowe 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
Tortownica 24-26 cm


                Wszystkie składniki na ciasto zagnieć i wyłóż nim dno foremki. Składniki masy serowej przełóż do miski i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę wylej na spód i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160*C na 60-70 minut (wierzch powinien być ścięty i lekko zarumieniony). Przestudź w piekarniku.
                 Galaretka: Dynie przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż dynię w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20-30 minut (dopóki będzie miękka). Zdejmij skórkę z dyni i zblenduj miąższ na gładkie puree. Przełóż dynię do garnka wlej 250 ml wody i podgrzej. Do bardzo ciepłej dyni wsyp galaretkę i kardamon. Porządnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na sernik. Poczekaj aż zastygnie do końca.





Komentarze

  1. Cudowny serniczek, to ja się wpraszam na porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na serniki jestem zawsze chętna :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tą dyniową galaretką, na pewno wypróbuję! Czasem tak robiłam, ale z jabłkami czy śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, na pewno nie omieszkam się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystko co dyniowe, a więc coś czuję, że przepadłabym nad tym sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny, jesienny pomysł. Aż zrobię (o ile zbiorę siły i czas znajdę).

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu ten sernik jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co z dynią i nazywa się sernikiem smakuje nam bez wcześniejszego próbowania xD Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o wygląda bosko. No takim serniczkiem to bym nie pogardziłą

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz