Przejdź do głównej zawartości

Kremowa zupa z czerwoną soczewicą i pieczoną papryką





             Idealna zupa na jesienno-zimową pogodę. Przepyszna, sycąca i do tego bardzo rozgrzewająca. Pachnąca przyprawami i słodką, pieczoną papryką. Po wcześniejszym namoczeniu soczewicy możemy przygotować zupę w 30 minut. Polecam jest przepyszna :) 


Składniki: 
  • szklanka czerwonej soczewicy 
  • 1L dowolnego bulionu 
  • 4 czerwone papryki 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól 
  • odrobina oleju do smażenia 
  • odrobina soku z cytryny


                Wieczorem zalej soczewicę wodą (wody powinno być 3cm powyżej soczewicy) i odstaw na całą noc. Rozgrzej w piekarniku grill do 220*C. Na najwyższym poziomie połóż foremkę z piekarnika i ułóż na nich paprykę. Opiekają ją z każdej strony dopóki nie będzie czarna. Włóż do worka foliowego, zakręć i odstaw na chwilę. Zdejmij z papryki skórkę, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
                Soczewicę przepłucz włóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj po przykryciem 10 minut. Cebulę, czosnek pokrój w  kostkę i wrzuć na zimny olej. Delikatnie podsmaż dodaj kminek i pieprz cayenne. Gdy zaczniesz wyczuwać aromat przypraw dodaj wszystko do soczewicy. Włóż paprykę i chwilę pogotuj około 10 minut. Na sam koniec zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i odrobiną soku ew. jeśli będzie trzeba dodaj kminek, pieprz cayenne. Podawaj na ciepło.

* czerwonej soczewicy nie musimy moczyć całą noc. Wystarczy ją przepłukać i można gotować. Ja ją moczę ze względu na że nie jest lepiej przyswajalna i skraca się czas gotowania.



Komentarze

  1. Ależ wspaniałą zupkę tu widzę!
    Nic, tylko się "do przetestowania" przepis.
    Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany posiłek - mam na niego ochotę.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupka, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na tą jesienną aurę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zupki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że ostatnio na blogach nastała moda na pieczoną paprykę :) zupa świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczególnie ta pieczona papryka musi nadawać genialnego smaku :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz