Idealna zupa na jesienno-zimową pogodę. Przepyszna, sycąca i do tego bardzo rozgrzewająca. Pachnąca przyprawami i słodką, pieczoną papryką. Po wcześniejszym namoczeniu soczewicy możemy przygotować zupę w 30 minut. Polecam jest przepyszna :)
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1L dowolnego bulionu
- 4 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- odrobina oleju do smażenia
- odrobina soku z cytryny
Wieczorem zalej soczewicę wodą (wody powinno być 3cm powyżej soczewicy) i odstaw na całą noc. Rozgrzej w piekarniku grill do 220*C. Na najwyższym poziomie połóż foremkę z piekarnika i ułóż na nich paprykę. Opiekają ją z każdej strony dopóki nie będzie czarna. Włóż do worka foliowego, zakręć i odstaw na chwilę. Zdejmij z papryki skórkę, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Soczewicę przepłucz włóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj po przykryciem 10 minut. Cebulę, czosnek pokrój w kostkę i wrzuć na zimny olej. Delikatnie podsmaż dodaj kminek i pieprz cayenne. Gdy zaczniesz wyczuwać aromat przypraw dodaj wszystko do soczewicy. Włóż paprykę i chwilę pogotuj około 10 minut. Na sam koniec zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i odrobiną soku ew. jeśli będzie trzeba dodaj kminek, pieprz cayenne. Podawaj na ciepło.
* czerwonej soczewicy nie musimy moczyć całą noc. Wystarczy ją przepłukać i można gotować. Ja ją moczę ze względu na że nie jest lepiej przyswajalna i skraca się czas gotowania.
Ależ wspaniałą zupkę tu widzę!
OdpowiedzUsuńNic, tylko się "do przetestowania" przepis.
Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany posiłek - mam na niego ochotę.
Pozdrowionka serdeczne :)
Wspaniała zupka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńIdealna na tą jesienną aurę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że ostatnio na blogach nastała moda na pieczoną paprykę :) zupa świetna :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie ta pieczona papryka musi nadawać genialnego smaku :D
OdpowiedzUsuń