Bardzo czekoladowe ciasto idealne na jesienną chandrę. Szybkie do zrobienia, bez dodatku mąki do kawki idealne :)
Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
Tortownica 21-22 cm natłuszczona, spód wyłożony pergaminem
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu rozpuszczenia.Do miski włóż połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj żółtka wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do masy czekoladowej dodaj łyżkę piany delikatnie wymieszaj następnie dodaj już całość. Ciasto przełóż do foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę.
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńKiedyś pokochałam podobne ciasto czekoladowe.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zrobiłaś.
Na pewno warto je wypróbować.
Pozdrowionka! :)
kocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńWow, ale świetne! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBez mąki i do tego czekoladowe, to już brzmi jak dar niebios xD
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić i spróbować, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń