Chrupiące pieczywo to świetny dodatek do past i pesto. Rewelacyjnie sprawdzi się na imprezach, przyjęciach albo jako przekąska na meczu. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a składniki można zmieniać według uznania.
Składniki:
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pestek dyni
- odrobina oliwy
Na blat wysyp mąkę dodaj proszek, sól, jogurt i pestki dyni. Zagnieć ciasto, jeśli będzie się kleić podsyp mąką. Pergamin delikatnie natłuść połóż ciasto przykryj drugim kawałkiem papieru i cienko rozwałkuj około 3mm. Wierzch ciasta posmaruj olejem w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20 minut. Po lekkim przestudzeniu połam na mniejsze kawałki.
Bardzo fajnie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Chrupaki idealne :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na to pieczywko.
OdpowiedzUsuńLubię takie baaardzo!
Super! Z chęcią bym zrobiła takie chrupaki.
Pozdrawiam :)
Ale świetne! Do hummusu jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńTakie chrupacze zawsze świetnie sprawdzają się na domowych imprezach :D Do tego taka super pasta i goście zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie chrupiące przysmaki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki rodzaj pieczywa, z tego przepisu na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńna parapetówki czy zwykłe imprezy - takie chrupiące pieczywko - jak znalazł! :D idealne jako przegryzka :D super pomysł!
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Bardzo popularne w Szwecji. Idealne do bufetu
OdpowiedzUsuń