Przejdź do głównej zawartości

Chrupiące pieczywo




        
             Chrupiące pieczywo to świetny dodatek do past i pesto. Rewelacyjnie sprawdzi się na imprezach, przyjęciach albo jako przekąska na meczu. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a składniki można zmieniać według uznania.



Składniki:

  • 80 g mąki pełnoziarnistej 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 60 g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • odrobina oliwy 
          
                Na blat wysyp mąkę dodaj proszek, sól, jogurt i pestki dyni. Zagnieć ciasto, jeśli będzie się kleić podsyp mąką. Pergamin delikatnie natłuść połóż ciasto przykryj drugim kawałkiem papieru i cienko rozwałkuj około 3mm. Wierzch ciasta posmaruj olejem w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20 minut. Po lekkim przestudzeniu połam na mniejsze kawałki.




Komentarze

  1. Bardzo fajnie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Chrupaki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na to pieczywko.
    Lubię takie baaardzo!
    Super! Z chęcią bym zrobiła takie chrupaki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne! Do hummusu jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie chrupacze zawsze świetnie sprawdzają się na domowych imprezach :D Do tego taka super pasta i goście zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam właśnie takie chrupiące przysmaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taki rodzaj pieczywa, z tego przepisu na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na parapetówki czy zwykłe imprezy - takie chrupiące pieczywko - jak znalazł! :D idealne jako przegryzka :D super pomysł!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo popularne w Szwecji. Idealne do bufetu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...