Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka na kruchym cieście








               Jesień to zdecydowanie nie mój czas, ale uwielbiam wszystkie dobrodziejstwa jakie przynosi ta pora roku jabłka, gruszki, śliwki, grzyby. Jak tylko na straganie pojawią się antonówki to wiem że na deser będzie szarlotka. Prosta, bez dodatków na kruchym cieście zjedzona jeszcze na ciepło z kubkiem herbaty.


Składniki: 

  • 350 g mąki krupczatki 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek (u mnie antonówka)  
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


               Na stolnicę wysyp mąkę dodaj pozostałe składniki wszystko razem poszatkuj a następnie zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części 70% i 30%. Włóż do zamrażarki na całą noc. Ciasto można przechowywać w zamrażarce do dwóch tygodni. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do foremki, lekko dociśnij i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 20 minut. Po wyjęciu lekko przestudź.
             Nadzienie: jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. Wsyp proszek budyniowy, cukier i wymieszaj. Przełóż na podpieczony spód. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto. Piecz około 40 minut.






Komentarze

  1. Chętnie bym się skusiła.
    Domowe szarlotki są najlepsze!
    Świetna!
    Pozdrowionka niedzielne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna! Kocham szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka na kruchym najlepsza jest jeszcze ciepła z dodatkiem gałki lodów ^^ Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie szarlotki bardzo lubie :) pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotkę biorę pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie dzisiaj mi pachniała taka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taką mam chętkę. <3
    Skąd taki fajny widelczyk i talerzyk?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz