Pesto z naci buraka powstało bo potrzebowałam buraków a z łodyżkami nie za bardzo wiedziałam co zrobić. A wiadomo najlepsze są te najprostsze pomysły. Pesto jest przepyszne chociaż kolor mało zachęcający i do tego mamy za niewielkie pieniądze pyszny dodatek do kanapek i przekąsek. Polecam!
Składniki:
- 80 g pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- nać z 4 buraków
- kilka kropel soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Wyłóż na talerz do ostudzenia. Pestki przesyp do robota i delikatnie zmiksuj. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki nać, czosnek, sok z cytryny, oliwę i zmiksuj na papkę. Dopraw solą. Przełóż do słoiczka. Polej odrobiną oliwy.
Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o takim rozwiązaniu...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z taką wersją pesto.
Świetna propozycja.
Pozdrowionka popołudniowe :)
Może polubiłabym buraki :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię buraczki, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pesto z naci marchewki wiosną, ale z buraczaną nacią nigdy. Wygląda jak czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń