Uwielbiam grzyby. W sezonie przygotowuje je na wiele sposobów od jajecznicy po pierogi i sosy. Można z nich wyczarować naprawdę dużo świetnych dań. A poza sezonem mam schowane kilka paczek w zamrażarce na lepsze okazje. Dzisiaj zapraszam was na szybki i łatwy obiad. Do przygotowania w 30 minut z wykorzystaniem kurek. Pyszny śmietankowo-serowy sos z dodatkiem groszku i pietruszki. Coś pysznego :)
Składniki:
- 400 g penne rigate
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 200 g mrożonego groszku (może być świeży albo z puszki)
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g startego parmezanu (można użyć zwykłej gołdy)
- około 2 łyżek drobno pokrojonej pietruszki
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 100 ml wody z gotowania. Kurki oczyść i gotuj 5 minut. Po lekkim przestudzeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż, dodaj kurki i jeszcze chwilę smaż. Wlej śmietanę, 100 ml wody, w której gotował się makaron, ser i groszek. Wymieszaj i podgrzewaj dopóki sos zgęstnieje około 10 -15 minut. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Makaron polej sosem i podawaj na ciepło. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć danie serem.
Propozycja idealna dla mnie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie! aż mi w brzuchu zaburczało:)
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki :) Wygląda tak, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń