Przejdź do głównej zawartości

Penne z kurkami i groszkiem





              Uwielbiam grzyby. W sezonie przygotowuje je na wiele sposobów od jajecznicy po pierogi i sosy. Można z nich wyczarować naprawdę dużo świetnych dań. A poza sezonem mam schowane kilka paczek w zamrażarce  na lepsze okazje. Dzisiaj zapraszam was na szybki i łatwy obiad. Do przygotowania w 30 minut z wykorzystaniem kurek. Pyszny śmietankowo-serowy sos z dodatkiem groszku i pietruszki. Coś pysznego :)



Składniki: 
  • 400 g penne rigate 
  • 1 cebula 
  • 200 g kurek 
  • 200 g mrożonego groszku (może być świeży albo z puszki) 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 50 g startego parmezanu (można użyć zwykłej gołdy) 
  • około 2 łyżek drobno pokrojonej pietruszki 
  • sól i pieprz 

              Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 100 ml wody z gotowania. Kurki oczyść i gotuj 5 minut. Po lekkim przestudzeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż, dodaj kurki i jeszcze chwilę smaż. Wlej śmietanę, 100 ml wody, w której gotował się makaron, ser i groszek. Wymieszaj i podgrzewaj dopóki sos zgęstnieje około 10 -15 minut. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Makaron polej sosem i podawaj na ciepło. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć danie serem.




Komentarze

  1. Propozycja idealna dla mnie! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne danie! aż mi w brzuchu zaburczało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje smaki :) Wygląda tak, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz