To już ten czas kiedy z kanapek z pomidorem przechodzę na ciepłe śniadania. I tak jakoś jest że od razu sięgam po przyprawy korzenne. Rozgrzewam organizm. Kasze mannę można przygotować wieczorem a rano tylko włożyć do piekarnika i podgrzać. Zamiast kaszy manny możemy wykorzystać kasze jaglaną.
Składniki:
- 1 mała dojrzała gruszka
- 1 szklanka mleka
- 2,5 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru albo innego słodzika
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- płatki migdałów
Gruszka powinna być miękka i dojrzała, przekrój ją na pół i usuń pestki. Włóż do kokilek. Mleko wlej do garnka, wsyp kasze mannę, cukier i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Gotową kasze mannę przelej do kokilek i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj w 180*C przez 15 minut.
*Jeśli chcesz wierzch można posypać odrobiną cukru trzcinowego.
*Gruszka powinna być dojrzała jeśli takiej nie masz należy ją chwilę pogotować
Świetny deserek kochana. Oj zjadłabym teraz porcyjkę 😃
OdpowiedzUsuńWow wygląda bardzo apetycznie ta gruszka <3 Dla mnie korzenne aromaty zawsze z jesienią się kojarzą, a ciepłe śniadanie to jedyna rzecz, która motywuje mnie do wstania :p
OdpowiedzUsuńMmmm już mam ślinotok! Idealne śniadanie i w sumie deser też ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być ekstremalnie pyszne ^^ Szkoda, że nasz gruszka w tym roku się nie popisała :P
OdpowiedzUsuńNa takiepołączenie jestem chętna :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDotychczas nie miałam pojęcia, że taki przepis istnieje.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc lubię gruszki, więc bardzo mnie zainteresowały te pyszności.
Super.
Pozdrowionka serdeczne :)