Czekośliwka to połączenie śliwki i kakao.Bardzo udane połączenie ja do moich powideł dodałam jeszcze kardamon i odrobinę soli co by jeszcze bardziej podkreślić smak kakao i śliwki. Moje starsze dziecię zachwycone, uwielbia chlebek z czekoladką :) Polecam!
Składniki:
- 4 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
- 500 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ew. 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Śliwki włóż do dużego garnka z podwójnym dnem wsyp cukier i odstaw na godzinę. Podgrzewaj śliwki na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Śliwki zrobią się miękkie i puszczą sok.Podgrzewaj tak długo dopóki większość soku nie odparuje. Następnie zblenduj na gładka papkę. Jeśli śliwki będą za rzadkie należy je jeszcze podgrzewać dopóki nie zgęstnieją. Dopraw do smaku solą, cukrem waniliowym i kardamonem. Pod koniec gotowania dodaj kakao, wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj cukier. Mi smażenie powideł zajęło 2 dni po ok 3 godziny. Gorącą czeko-śliwkę przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Śliwka i czekolada to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś ten klasyk. są pyszne. Choć w moim domu jadłam tylko ja i w końcu zaprzestałam... :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki z takimi powidłami muszą smakować nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńWow, ale to musi byc pyszne - postaram się przygotować jutro :D
OdpowiedzUsuńO tak, jak ja to uwielbiam! Chociaz robię troche inaczej. Niebo.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba idea takich czekośliwek.
OdpowiedzUsuńSama chętnie bym zjadła. Kilka razy robiłam nawet podobne.
Byłam zadowolona ze smaku.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Great article. I will be facing a few of these issues as well..
OdpowiedzUsuńYour method of telling everything in this post is really pleasant, every
OdpowiedzUsuńone can without difficulty understand it, Thanks a lot.
moi chłopcy za nią przepadają:)
OdpowiedzUsuń