Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki, który dostałam od babci Geni. Buraczki są rewelacyjne dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Wszyscy je uwielbiają. Odpowiednio przyprawione i lekko ostre. Idealne do obiadu.
Składniki:
- 6 kg buraków
- 6 cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 6 szklanek wody (1,5L)
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 15 ziaren pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 3 łyżki soli
Buraki ugotuj do miękkości. Po przestudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój.Wszystkie składniki zalewy wymieszaj. Do buraków dodaj czosnek, cebulę i zalej zalewą. Odstaw na 24 godziny. Buraczki odciśnij z zalewy i włóż do wyparzonych słoiczków.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, wlej wodę do 3/4 ich wysokości i od chwili zagotowania gotuj 15 minut. Po wyjęciu postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą zalewę możemy zużyć do barszczu albo wypić.
Przepis i wykonanie babcia Genia :D
takie buraczki w zimie to prawdziwy rarytas. Super!
OdpowiedzUsuńO tak, musze zrobić coś takiego na zimę. :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki, a takie na pewno smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę mam ochotę na takie buraczki.
OdpowiedzUsuńWspaniałe muszą być.
Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
Pozdrowionka :)
Ja takie juz robiilam sa pyszne
OdpowiedzUsuńRarytas :) Pyszności!
OdpowiedzUsuń