28.08.2017

Buraczki z zalewy do słoiczków na zimę




                Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki, który dostałam od babci Geni. Buraczki są rewelacyjne dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Wszyscy je uwielbiają. Odpowiednio przyprawione i lekko ostre. Idealne do obiadu.  



Składniki: 
  • 6 kg buraków 
  • 6 cebuli
  • 5 ząbków czosnku 
Zalewa:
  • 6 szklanek wody (1,5L)
  • 1 i 1/2 szklanki octu 
  • 2 szklanki cukru 
  • 15 ziaren pieprzu 
  • 15 ziaren ziela angielskiego 
  • 10 liści laurowych 
  • 3 łyżki soli 


                 Buraki ugotuj do miękkości. Po przestudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój.Wszystkie składniki zalewy wymieszaj.  Do buraków dodaj czosnek, cebulę i zalej zalewą. Odstaw na 24 godziny. Buraczki odciśnij z zalewy i włóż do wyparzonych słoiczków.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, wlej wodę do 3/4 ich wysokości i od chwili zagotowania gotuj 15 minut. Po wyjęciu postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą zalewę możemy zużyć do barszczu albo wypić.





Przepis i wykonanie babcia Genia :D



4 komentarze:

  1. takie buraczki w zimie to prawdziwy rarytas. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, musze zrobić coś takiego na zimę. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię buraczki, a takie na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę mam ochotę na takie buraczki.
    Wspaniałe muszą być.
    Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...