Biszkopt z nadzieniem serowym i śliwkami
Świetne ciasto, polecam wszystkim łakomczuchom! Nie dość że bardzo szybko się je robi to jest jeszcze zajefajne w smaku. Bardzo mięsiste, wilgotne i puszyste. Ciasto łączy w sobie dwa ciasta biszkopt i sernik. Idealne, letnie ciasto z ulubionymi owocami do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 175 g masła temp. pokojowa
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g twarogu (użyłam Strzałkowo)
- 40 g drobnego cukru
- 1 jajko
Tortownica 24 cm
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zmiksuj do połączenia składników około 3 minuty. W drugiej misce wymieszaj ser z jajkiem i cukrem. Mieszaj tylko chwilę żeby masa nie stała się zbyt rzadka. Składniki mają się tylko wymieszać.
Na dno foremki wyłóż 3/4 masy na nią połóż masę serową, na masie serowej ułóż kawałki śliwek ( skórka śliwki do ciasta) i przykryj wszystko pozostałym ciastem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40-45 minut. Przed wyjęciem zrób test na patyczek. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
To nadzienie serowe kusi! Pycha :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to ja mam ochotę :) Lubie śliwki i chętnie bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAle fajny biszkopt! Jeszcze z nadzieniem i sliwkami.. mniam
OdpowiedzUsuńJak są śliwki to ja juz jestem skuszona tym ciastem, idealny do kawki :)
OdpowiedzUsuńDo takich "suchych" wypieków dobrze mieć kakao.... mniam, aż się rozmarzyłyśmy :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto - poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń