Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z nadzieniem serowym i śliwkami


Biszkopt z nadzieniem serowym i śliwkami



               Świetne ciasto, polecam wszystkim łakomczuchom! Nie dość że bardzo szybko się je robi to jest jeszcze zajefajne w smaku. Bardzo mięsiste, wilgotne i puszyste. Ciasto łączy w sobie dwa ciasta biszkopt i sernik. Idealne, letnie ciasto z ulubionymi owocami do popołudniowej kawy.



Składniki: 
  • 175 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 4 jajka 
  • 200 g mąki 
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 75 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Ser:
  • 200 g twarogu (użyłam Strzałkowo)  
  • 40 g drobnego cukru 
  • 1 jajko 
Dodatkowo 300 g śliwek


Tortownica 24 cm


                Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zmiksuj do połączenia składników około 3 minuty. W drugiej misce wymieszaj ser z jajkiem i cukrem. Mieszaj tylko chwilę żeby masa nie stała się zbyt rzadka. Składniki mają się tylko wymieszać.
                Na dno foremki wyłóż 3/4 masy na nią połóż masę serową, na masie serowej ułóż kawałki śliwek ( skórka śliwki do ciasta) i przykryj wszystko pozostałym ciastem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40-45 minut. Przed wyjęciem zrób test na patyczek. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




Komentarze

  1. To nadzienie serowe kusi! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ciasto to ja mam ochotę :) Lubie śliwki i chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny biszkopt! Jeszcze z nadzieniem i sliwkami.. mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak są śliwki to ja juz jestem skuszona tym ciastem, idealny do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takich "suchych" wypieków dobrze mieć kakao.... mniam, aż się rozmarzyłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto - poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz