Moja ulubiona wytrawna tarta to tarta z kurkami. Uwielbiam :) Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis i dodałam ziemniaki i mozzarelle. Jak dla mnie wyszła rewelacyjna. Kruchy maślany spód i porządne nadzienie. Mniammmm
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 200 g kurek
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 pęczka pietruszki
- kulka mozzarelli (220g)
- sól i pieprz
Foremka do tart 21-22 cm
Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól, masło i jajko. Wszystko razem pokrój nożem. Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenieś do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ciasto w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem, połóż kawałek pergaminu i wysyp obciążenie w postaci grochu, ryżu, fasoli albo metalowych kulek. Włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmij pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Lekko przestudź. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej.
Nadzienie: Kurki umyj i gotuj 10 minut. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie (można użyć ziemniaków z obiadu). Cebule pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Dodaj kurki dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę smaż. Śmietanę wymieszaj z jajkami, poszatkowaną pietruszką dopraw solą i pieprzem. Na kruchy spód wyłóż ziemniaki i mozzarellę pokrojone w kostkę, kurki. Całość polej śmietaną. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut (wierzch masy musi być ścięty).
Oglądam te dzieła z kurkami i co jedno to lepiej się prezentuje. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńjest tu wszystko co lubię :) mniam!
OdpowiedzUsuńKurek jeszcze nie jadłam! Taka tarta kusi :)
OdpowiedzUsuńJa akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kurki.
OdpowiedzUsuńTa tarta jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
Mniam, mniam. Propozycja idealna.
Pozdrowionka serdeczne :)
Takie dania to my lubimy! Pyszne i cudownie smakujące! Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńJak bardzo ja uwielbiam wszelkiej maści tarty.. super przepisik!
OdpowiedzUsuńPiękna i bardzo apetyczna :) Z chęcią byśmy taką spróbowały :)
OdpowiedzUsuńCudna tarta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń