Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kurkami i ziemniakami





            Moja ulubiona wytrawna tarta to tarta z kurkami. Uwielbiam :)  Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis i dodałam ziemniaki i mozzarelle. Jak dla mnie wyszła rewelacyjna. Kruchy maślany spód i porządne nadzienie. Mniammmm



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 3 jajka 
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki 
  • 200 g kurek 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka pietruszki  
  • kulka mozzarelli (220g)
  • sól i pieprz 

Foremka do tart 21-22 cm

                Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól, masło i jajko. Wszystko razem pokrój nożem. Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenieś do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ciasto w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem, połóż kawałek pergaminu i wysyp obciążenie w postaci grochu, ryżu, fasoli albo metalowych kulek. Włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmij pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Lekko przestudź. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej.
                  Nadzienie: Kurki umyj i gotuj 10 minut. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie (można użyć ziemniaków z obiadu). Cebule pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Dodaj kurki dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę smaż. Śmietanę wymieszaj z jajkami, poszatkowaną pietruszką dopraw solą i pieprzem. Na kruchy spód wyłóż ziemniaki i mozzarellę pokrojone w kostkę, kurki. Całość polej śmietaną. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut (wierzch masy musi być ścięty).






Komentarze

  1. Oglądam te dzieła z kurkami i co jedno to lepiej się prezentuje. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest tu wszystko co lubię :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurek jeszcze nie jadłam! Taka tarta kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kurki.
    Ta tarta jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania to my lubimy! Pyszne i cudownie smakujące! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bardzo ja uwielbiam wszelkiej maści tarty.. super przepisik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i bardzo apetyczna :) Z chęcią byśmy taką spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna tarta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz