Przejdź do głównej zawartości

Muffinki marchewkowe








             Muffinki kto ich nie kocha szybko się je robi zawsze wychodzą są mięciutkie i wilgotne. Moje dzisiejsze babeczki są z dodatkiem młodej marchewki, która jest bardzo słodka.


Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 120 g cukru 
  • 120 g startej marchewki na średnich oczkach
  • 110 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
 Foremka do muffinek i papierowe foremki



                 W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj olej, cukier, mleko i jajko. Gdy cukier się rozpuści dodaj marchewkę. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj. Ciasto przelej do foremek do 3/4 wysokości. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 20 minut.




Komentarze

  1. Już mi się marzy! Niech tylko powróci do mnie piekarnik! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe wypieki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam.
    Wydają się bardzo fajne. Niemalże idealne!
    Kiedyś się na nie skuszę! :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne :) Uwielbiam muffinki i ciasta marchewkowe również :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na naprawde świetny przepis, muffinki czekoladowe zawsze smakują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedawno robiłyśmy marchewkowe ciasto <3 Urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne to muffinki ale ja tak ogólnie uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz