09.08.2017

Frittata z kurkami i szałwią


 Frittata z kurkami i szałwią


             Nie ma to jak z rana zjeść porządne śniadanie na wypasie. Frittata z 6 jajek to porządna porcja dla dwóch osób, nasyci i doda energii na cały dzień. Z moimi ukochanymi kurkami i szałwią, która dodaje takiego fajnego smaczku. Zamiast kurek możemy dodać inne grzyby albo resztki z lodówki. Polecam jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania.



Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 1/2 cebuli 
  • 150 g kurek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 15 g parmezanu 
  • 25 listków szałwii
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz 
 Dodatkowo patelnia nadająca się do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki) 


Kurki należy wcześniej umyć, oczyścić i pogotować 10 minut.

               Na patelnie wrzuć drobno pokrojoną cebulę, czosnek, kurki i szałwię. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż na talerzyk. Jajka wbij do miski dodaj sól i pieprz, porządnie roztrzep. Wlej na ciepłą patelnie, na wierzchu rozłóż równomiernie grzyby. Smaż do chwili aż boki się zetną a środek pozostanie płynny. Zdejmij z ognia, posyp startym serem i włóż do piekarnika pod grill rozgrzany do 200*C. Zapiekaj do momentu aż jajka się zetną a wierzch zarumieni. Podawaj na ciepło.




7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam Frittaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. to kiedy mogę wpaść na takie wypasione śniadanko? mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny pomysł.
    Muszę przyznać, że fittata kusi mnie od bardzo dawna.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłaby się u mnie.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jedzonko....a ja jeszcze nie jadłam kurek w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam frittaty :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...